Viking tid på Halle

 

Forrige helg var det Bjørn Bergene som holdt foredrag på Halle Mølle. Det var også andre som bidrog med tidssriktige aktiviteter. Mat og husflid med røtter i vikingperioden her på Neset var også mulig å se og smake.

Bjørn Bergene

 

Bjørn Bergene er en viktig mann når det gjelder å ta vare på og formidle kunnskapen vi har om den spennede tiden med vikinger i distriktet vårt.

Bergene og Røe Foto Myrland

Truls Røe  er også en av våre virkelige kapasiteter på historia vår. Når Bergene og Røe da får noen minutter i "veggen" på Halle blei det litt historie-prat en klarte å "snappe opp"

Her er et par - tre ting de snakka om de to resurspesonene.

!. De var begge to enige om at Vikingtideen sluttet ca 1030, mye pga av Olav den Helliges død og mye pga av at da gikk "raidene" nedover i Europa over til handelsturer iflg . Bjørn Bergene.

2. De er begge interessert i å få laga til et kart som viser hvordan området vårt så ut den gangen mht til landhevingen som har vært.

3. Og ei viktig greie.. Landhevingen antar de begge to har vært ca 2 meter det siste 1000 året. Demed kan  Berg kirke ha vært mye nærmere vannet enn den er i dag og den kan fortsatt ha vært vår første "sjømannskirke". En liten ting til som kom fram under den litt løssluppne praten var at Lågendalsfjorden forsvant ca år 0 ! da var det den siste "skvetten" forsvant fra Bommestad og innover mot Seierstad og bunn av Hellnesbakkane.

 

Security 

Guttane Arne Samuelsen fra Halle og Ole Finn Heum fra Solstad på parkeringa hadde en stri tørn. Mye folk på Møllesøndagen kommer i mange bilær. "Hadde de bare gjort som vi sa, så hadde det gått møe greiære" sa Arne.

even dalen underholdt 

Even Dalen underholdt med imponerende og storartet Trekkspil spill. Det er en dyktig og musikalsk spellemann, som holder til borte i Dolvenbygda.

Det er nemlig ikke alle musikere som kan være Spellemennær iflg enkelte.. Det skal fenge det som spellas også..Og det kunstykket klarer Even å få til. Han "fanger" sitt publikum med sin innlevelse og engasjement i musikken. Ikke som i historia om Fanitullen, men nesten, de trådde takten på grasbakken på Halle også. ..Ihvertfall med ene foten!

Husflidlag

Larvik Husflidlag stilte opp på Møllesøndagen. Her er noen av de engasjerte medlemmer

vev 

Dette var noe av det som blei vist fram. Vever behøver ikke "gå til taket".

Foto paaneset.no 

Bildeveven med motiv fra Oseberg. Les mer her

mølleresultat 

Halle Mølle er egentlig et sted hvor kornet blei malt!

syerske 

Syersken var nøyaktigheten sjøl i sitt sømarbeid på Halle Mølle.

nål 

Skinn nåla med "flat" spiss sydde og lappa sammen ujavnhetene i det ferdigberedde saueskinnet, før de fire "firkanta" skinnene blei sydd sammen til en

fell

Fell- Mønstrene på Fellen er laga med treklosser som er trykket ned i "huden" etter sammensyingen av skinnene.

Foto Roy Myrland

Neste søndag er det Møllesøndag igjen, og du er hjertelig velkommen til å oppleve dette unike og flotte stedet i bygda vår. Sjøl om det ikke er  Svein Nalum som har vakta i Aske smia da.

Halledammen 

På opp-sia av Halle Mølle ligger Hallevannet. Der er det sommer der også, vannstanden er ikke helt på topp om dagen, men det er nok til at det er vannføring i ælva.

 Viking i Vestfold kan du lese om her

Foto Tekst Roy myrland 16.07.08