Viser og lyrikk pluss et par symfonikere i Stavern

En ny fantastisk kveld er til ende med lyrikk, viser, rootsmusikk, klassisk og flott stemning. Bare synd at det var så få som hørte på. Det er rart ikke flere får med seg det utrolig flotte tilbudet som er skapt med lokale, dyktige, musikalske og engasjerte ildsjeler i Cafe annekset. 

Jan-Egil Fjeld åpnet med å lese ett av Johan Herman Wessel kostelige dikt.

Kveldens musikalske hovedaktører, Irene Andrém og Bjørn Damberg foredro skandinaviske viser, både Dambergs egne og originale tolkninger av de store, ikke minst av Benny Andersen, den lille store dansken som gikk bort i fjor.

Olaf Lundheim, poeten fra Portør, leste deretter fra sine egne tekster. Det lundheimske univers, med mye stort i det lille, og sin spesielle vri av understatement, ble atter manet frem under lave takbjelker. (Og til tross for at Lundheim på turen fra Kragerø til Stavern, var blitt rundstjålet på Mølen, da han tok seg en dukkert.)

Daga og Ingvar Lundsten fra Orust i Båhuslen, på tur til konsert i Lunde i Telemark tok seg tid til å stoppe i Stavern. De foredro sine viser til akkompagnement på strenge og blåseinstrumenter, fiolin, gitar, sekkepipe, gjeterstav, med mer. De kaller det ”utrotningshotade instrumenter”. Det var imidlertid lite i deres presentasjoner som virket hendøende.

Foto Roy Myrland

Magne Hvilen (til venstre på bildet over), multiinstrumentalisten og Larviksmannen, som blant annet spiller i Stavern Visegruppe har mange sider. (Per Gunnar Bjørholt til høyre på bildet over, er en av de virkelig store resursene vi har her i Larvik kommune på denne type musikk og arrangementer Red. anm.) Rootsmusikk er en av dem. Han overrasker stadig med positivt fortegn. Denne gangen hadde han med seg to symfonikere som spilte rootsmusikk på bratsj og cello sammen med Hvilen på gitar. Brødrene Bendik og Hans Kristian Goldstein, musikkstudenter i Sverige og USA, med ”roots” på Eidsten i Brunlanes, avsluttet sin bolk med en forrykende klassisk duett. De spiller i Hammerdalen 29 juli kl 19. Ringer man 98478221 eller 90796161, er det billetter å få, til spottpris i forhold til kvalitet.

Strykere Foto Roy Myrland 

Brødrene Bendik og Hans Kristian Goldstein

Etter en kort skravlepause, var det allsang fra det rikholdige reportoir til Bamble Viseklubb. Irene Andrém og Bjørn Damberg ledet og akkompagnerte de mangfoldige og i alt vesentlig kjente og kjære sanger med ledig og sikker hånd.

Fra Holmestrand og Sande kom Gunnar Hyllseth og Harald Rinde. De utgjør halvparten av visegruppa Sønnavind. Hyllseth har satt toner til Olaf Lundheims varme og litt rare vers. Og nok en gang denne kvelden ble litt av Lundheims lille verden manet frem. Hyllseths tonesetting var vakker og stemningsfull, arrangementet i pakt med klassiske visetradisjoner, og fremførelsen til 3x19,5. Rindes lyriske trekkspill var balsam for sjelen. De to nummer de spilte etterlot et intenst ønske om å få besøkende fra nordfylket på nytt ut på høsten, når nettene blir lange.

Til slutt var det urfremføring av ”Oddane Sand”, ei vise om en trivelig godværskveld sør i Brunlanes.

Til høsten blir det nye lyrikk og visekvelder i Café Annekset. Detaljer kommer vi tilbake til.

Brødre Foto Roy Myrland

De måtte ut i skyggen en tur etter fredagens flotte framføring i Cafe Annekset, brødrene 

Bendik og Hans Kristian 

Bamble Viseklubbs allsangaftener er også vel verd et besøk. I de intime og trivelige lokalene til Langesund Gjestegård vil det være muligheter for de sangglade siste tirsdag i hver måned, fra kl 19:00 til 21:00. Flere fra Stavern tar, rett som det er, seg en tur til Bamble. Oppstart i Langesund er 26.08.


Foto Roy Myrland 

Tekst. Per-Gunnar Bjørholt 27.07.08