Tilfeldighet, eller..

«Husk oss», sa smykke smeden i borgen Cesis i Latvia. Han gav meg en bitte liten skilling da jeg dro fra den uforglemmelige historiske borgen og de flotte menneskene der..


Cesis Borg

Middelalder-borgen Cesis i Latvia (bildet over).

 Tekst til skillingen

Smykkesmeden Daumants (se og les mer om han her) gav meg en bitte liten skilling da jeg dro fra den uforglemmelige historiske borgen og de flotte menneskene der..

Richar Bærug

Det har seg sånn at presseturen som Richard Bærug fra Jahren , arrangerte til Latvia i slutten av Januar mnd., blei en formidabel opplevelse og virkelig et positivt minne for livet. Les om firmaet "The MiceCream -ideer som funker" her  (bildet over er tatt i bygda der Richard føst bosatte seg ved byen Valmeira for ca 20 år siden)

Smed og Turistsjef

Opera, spa, arkitektur, sport, fart, spenning, kultur, nydelig mat, trendy byliv og ikke minst en særdeles levendegjort og godt formidlet historie, blei presentert på få dager. Men, denne historia skal handle om 3 smeder, to fra Toreida (Tor`s have) og en fra Cesis. Men mest handler det om den unselige skillingen fra borgen Cesis! Les om Cesis på Wikipedia her.

På bildet over er det "Cesis-smeden" og "Quinden med Haugesundsdialekt", les mer om henne lenger nede i artikkelen, som poserer ved et av denne dyktige forfatteren og smedens verker. Bøkene han har forfattet om sitt yrke ser du under.

Bøker

Kong Magnus var konge her i Cesis og Livland (del av nåværende Latvia), og bror til en viss Fredrik 2. nede i Danmark en gang på slutten av 1500 tallet! (Fredrik 5. «styra» med Stavern). Dette kan du lese mer om på Wikipedia her

http://nn.wikipedia.org/wiki/Konged%C3%B8met_Livland

 

Så hadde det seg sånn da at jeg hadde med meg bla. skillingen fra smeden i borgen Cesis til Stavern i ettermiddag, jeg skulle presentere og fortelle om turen til et annet menneske som også har vært i Latvia før.. 

Bildet over. Om du skulle ta deg en tur til Latvia har Richard Bærug kart på Norsk over både Riga og resten av landet.

Cesis smedens verk ved inn i sjal

På bildet over er noen få av Cesis smeden sine verker 

Der i vaktbua på Fredriksvern verft dukker Festningsforvalter Trond H. Bergan opp. Han får også selvfølgelig se bildene og høre historia fra Toreida (Tors Have) i byen Segulda, og også historia om borgen i Cesis som ble beleiret av «Ivan den grusomme» i 1577.

Festningskommandant

"Festnihngskommandant" og  storartet og kunskapsrik guid i den historiske borgen til "tempelridderene".

Forøvrig har borgen og operafestivalen i Cesis bla. en kvinnelig medarbeider som snakker flytende Haugesund dialekt. Hun var utvekslingsstudent i et år ved Haugesund!  Richard Bærug var med på å starte opp distrikthøyskolen i byen Valmeira for 20 år siden, og det har medført at ca 30 000 Latviere snakker skandinavisk! Rud skole i Bærum er en av utvekslingskolene for elever fra dette distirktet.


For de av leserene som henger med enda, så nærmer det seg slutten på historia snart!

1

Bildet over er av en "ambolt" med inngraverte symboler som besøkende selv kunne "slå ut" medaljer eller mynt på. Gravørinstrumentet ligger ved siden av, og bildet er tatt på borgen Toreida / Tor`s have.

Så var det skillingen igjen da.. Smedene i Cesis og Toreida smidde litt forskjellige ting, i Cesis var det smykker og «edelt metall», mens i Toreida var det «jønn» (jern) som gjaldt. Felles for smedene var at de hadde tilpasset smedyrket til turister som ønsket å kjøpe med seg «lokale ekte ting», til en overkommelig penge, eller at de ønsket å betsille eller kjøpe større interiør ting for levering. Dessuten var det bla på borgen i Toreida både "Erkebiskop" og pergament som også skulle signeres og stemples .

 Blåsebelg i Toreida

Bildet over er fra smia i Toreida.

Greia er den at i Stavern skal det nå denne helgen være befaring for å vurdere om "Fredriksvern Verft" kan være vertskap for Nordisk Mesterskap i smiing i 2010! Da blei en litt "overasket" Festningsfovalter, Trond H. Bergan, nysgjerrig. Han satt pris på noen bilder og ideer, og det var det vist-nok et par av i denne bildeserien. Litt rart, og litt tilfeldig kanskje..

 Skillingen

Skillingen gjorde nytta den! Tanken, lysten og viljen bak er det som teller om du skal få ut et "budskap". 

 

Bildene og ideene i denne serien kommer fra borgene Cesis og Toreida i Latvia, husk det dere som lar dere inspirere! Og ta gjerne kontakt med Richard for en uforglemmelig og helt spesiell tur eller foretningsmøte/samling. Richard Bærug og teamet hans har ideer som funker! Les mer om det her

Borgen Toreida

Borgen i Toreida kan du lese om på Engelsk her .

Toreida smeder 

Smedene Andris og Ingars kan lage mye fint og flott i "glohaugen", de er kunstnere og håndverkere av en helt spesiellt bra klasse! Les mer på hjemmesiden www.turaidassmede.lv . Klikker du på linken får du siden"oversatt" med Google.

Toreidas Rose

"Toreidas Rose" blei 19 år.. Hun forelsket seg i Gartneren, men det var noen andre som ville det anderledes.. Gripende, god og troverdig historie i dette spennede og gjennom tidene opplevelsesrike landskapet i Livland / Levonia.

Erkebiskopen i Toreida med stempel og fjærpenn

I Toreida var det Erkebiskopsete og "etterfølgeren" mottok både gaver og hilsninger fra besøkende. Rollespillet medførte at alle blei kledd opp i tidsriktige klær og kostymer, før "Erkebiskopen" signerte pergamentet med blekkpenn og forseglet det med voks og stempel.


 

PS. Om du Googler "Richard Bærug" kommer du hit , der er det "et par" artikler som gjør deg kanskje litt mer informert om denne særdeles dyktige og innovative Brunlanesingen. 

13.02.09