Del 25. "Full City katastrofen" 06.08.09

Her finner du litt av det som blei observert og dokumentert torsdag 6. August her i Brunlanes i forbindelse med "M/S Full City Katastrofen". I skrivende stund er det allerede akkurat ei uke siden det var en "løs båt" borte ved Såstein.

Sekker Rakelstrand Nevlunghavn Brunlanes Larvik Full City Oljekatastrofe Foto Roy Myrland

På Rakelstranda og i området er det smlet opp mye forurensning i "big bag`s". Oppfordringen er innstendig og ekte til alle som bidrrar og rydder opp. Beskytt dere og ikke kom i kontakt med olja direkte.

Olje Båthavn Foto Roy Myrland

Det er der nå, men det skal vekk! Oljeforurensningen skal fjernes helt fra kysten vår i flg. ordføreren under kveldens folkemøte. Områder blir ikke klarert før de er godkjente, og den godkjenningen er det kvalifiserte folk som skal gjøre i flg. "vår fremste folkevalgte".

Varm olje på stein Foto Roy Myrland

Med den varmen som er om dagen så er det nok godt det ligger lenser og stopper oljen fra å flyte ut igjen. Den svarte"driten" renner godt når den blir varm, og stivner når den kommer i sjøen.

Bark Foto Roy Myrland

Spesialmaskin blåser "oljebark" på forurensede steder, og deretter fjernet manuelt når den hadde "sugd seg full". Øyvind Riise Jensen fortalte under folkemøtet at den prosessen kunne på de mest forurensede stedene gjentas opptil tre ganger for å få bort "sølet". Det blei også opplyst at det nå er ca 100 frivillige som har meldt seg til tjeneste og at det i begynnelsen av neste uke vil være starten på den manuelle oppryddingen med frivillige langs kysten vår.

Fuglefangere Foto Roy Myrland

På "fugle-mottaket" organiseres innfanging av fugl også. Emil Dvergastein Rød hadde ansvaret for å få  "NOAH" jentene ut i Bramskjæra for å hente inn tilsølt og død fugl derifra.


HAR DU TID OG MULIGHET TIL Å HJELPE TIL MED Å SAMLE INN FUGL, SÅ HENVEND DEG PÅ FUGLEMOTTAKET VED SØNDERSRØD KRYSSET. DE TRENGER FLERE FRIVILLIGE TIL DEN JOBBEN!

 Fikebutikk Nevlunghavn Mat Næring Brunlanes Larvik Foto Roy Myrland

På brygga i Nevlunghavn er fiskebutikken åpen som vanlig og reker og fisk smaker like godt som før.

På brygga Foto Roy Myrland

Det står ikke på klær og utstyr til opprydningen etter oljekatastrofen. Sikkerheten og tryggheten til mannskapene er førsteprioritet nå. 

Ramm Foto Roy Myrland

Innerst i Rammsfjorden (helt ned til sjøen for Brunval Camping) er det også rigget til for de frivillige og for at det skal fungere med den manuelle oppsamlingen av olje

Svenskebåter Foto Roy Myrland

"Svenskebåtene", som blei stoppet på grensen,  er i tjeneste allerede, og mannskapet er norsk!

forbi Humlesekken Foto Roy Myrland

Båtene passerer Humlesekken med varden/reflektoren på Napa i bakgrunn på vei til oppdrag i det deilige sommerværet som var i torsdag. 

 

Kveldsstund Foto Roy Myrland

På Gamleskolen i Nevlunghavn var det folkemøte i regi av Nevlunghavn Vel torsdag kveld. Fullt hus og en oppdatert og informerende Ordfører, som også svarte på spørsmål var der. "Se og Hør" litt av innledningen i denne korte videosnutten med ordføreren vår her. Bildet over er fra den tildekte trebrygga i Havna etter dagens dyst for "oljedeperane".

Etter møtet Foto Roy Myrland

De som ikke fikk svar inne fikk kanskje et svar ute. Varaordføreren vår fra Holhjem, Knut Anvik (i midten på bildet med hendene på ryggen), var også tilstede på folkemøtet.  Knut svarte også så godt han kunne på spørsmål og "lurer på greier" etter møtet.

En viktig ting som blei tatt opp på folkemøtet og som må respekteres er lensene.. La de være, ikke rør de, og ikke kjør over de!

Fuglefangere

Nina Tveit Hanto og Tonje Sannes var også på folkemøtet. De representerer Larvik Viltnemd og var "nydressa" for fuglefangst med vadere og hov. "Det blir litt bading" forklarte de to som hadde startet dagen i Gurvika med å fange fugl.

Gurvika blei forøvrig spesielt nevnt som et sted det er viktig å få ryddet opp i olja nå, så har du tid.....

De frivillige mannskapene fra kommune kan tidligst være på stranda til "det herlige feriestedet for funksjonshemmede" til uka.

Arne Richard og Nrk Foto Roy Myrland

NRK Vestfold med sin engasjerte og dyktige sommervikar reporter, Anette Holth Hansen, dekket også folkemøtet (hør henne her). Forrige dagen var hun på Løvall/Skutebakken og laget reportasje. Arne Richard Jacobsen fisker krabber for fullt om dagen og om du skal ha tjangs til å få kjøpt noen av de, må du være rask på telefonen.

90548089 er nummeret du ringer om du vil bestille de herlige, og velfylte, delikatessene fra "indre Skagerrak" !

Med Øksa Foto Roy Myrland

Det blei ikke noe skrøne i bunn av denne artikkelen men formannen i viltnemda vår, Ole B. Waale (bildet over), har alltid smilet og humoren med seg om det er "sånn eller sånn". Øksa blir ikke brukt på innsamlet fugl, det bare virket sånn med hoggestabben som stod klar utenfor "fuglemottaket" i låven ved Søndersrødkrysset!

Og igjen, har du tid og mulighet så henvend deg her om du vil være med på å samle inn oljeskadet fugl.

06.08.09