Fritt og fint på Friisvegens høyeste punkt

 

ringebufjellet fjell mountain norway rondane oppland foto roy myrland 
Reinsdyrjakta er kommet godt i gang, storørreten biter fortsatt og fjellfolk fra bygd og utabygds stortrives på Ringebufjellet mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen.
 
 avsatnd friisbua åsdalstjørna foto roy myrland
Tvers over fjellet går Friisvegen fra E 6 i Ringebu og til Atna i Østerdalen. Her rett sør for Rondane nasjonalpark vandrer villreinene fortsatt, som den har gjort i tusenvis av år . I dette vidstrakte og "mjuke"  fjelleldoradoet, som strekker seg sør til Øyer, er det Ringebu Fjellstyre som holder orden og forvalter Statsallmenningen.
Kristian Hansen Fjelloppsyn Ringebufjellet Oppland Foto Roy Myrland
 
Kristian Hansen (bildet over)  fra Øyer jobber her i fjellheimen. -Jeg har vært fjelloppsynsmann i 11 år og stortrives med det. Friheten, det å få være i fjellet og at arbeidet er variert, gjør dette til en drømmejobb, forteller han etter å ha kommet tilbake til hytta for kvelden. Inkludert i jobben er også oppsynet med verneområder for barskogvern og våtmarksområdene, pluss at litt av nasjonalparken er innenfor området.
 
Reinsdyrjakta startet 20. august og avsluttes 15. september og i området er det ca 200 jegere hver helg nå, så det blir litt å følge med på for den spreke fjellkaren. 
 Åsdalstjørna Ringebufjellet ørretvann foto roy myrland
Det er stor ørret (500-1000 gr) som biter her i Åsdalstjørna og fiskekort kan kjøpes fram til 15. september. Da er det slutt på fisket for i å, men da starter rypejakata opp, forteller Kristian som ønsker folk velkommen til fjells.
sau ringebufjellet foto roy myrland
 
-Men, husk båndtvangen, den er absolutt her og vi håndehever den strengt. Både sauegjetere og naturoppsyn passer på og følger med dyra.
friisbua friishytta ringebujellet foto roy myrland
 
10-12 000 beitedyr, pluss ville dyr trenger beskyttelsen den gir, avslutter han før fleskepanna freser og mat-roen igjen senker seg over Friisbua, høyt, høyt der oppe mellom blåner og fjell, i Ringebu fjellstyre sin verden i Gudbrandsdalen
plakat
 
Jakt på både fugl og reinsdyr, pluss kjøp av fiskekort og leie av hytter, kan det søkes om til Ringebu Fjellstyre
 
Les mer om:
 
Friisbua her
 
Ringebu Fjellstyre her