Helt unike interiør design elementer fra Raugland.

Tekst og foto: Roy Myrland. 17/11-2007
Tagger:

 Solveig Bøvre / Roy Myrland

Solveig Bøvre er ei sjeldent dyktig og jordnær husflidskvinne, hun ”tager hva man haver” og skaper det om til vevde kunstverk. Prosessen med å lage Filleryer starter om sommeren med å klippe opp og rive filler, ”sommerklipte” og lokale filler er tingen sier Solveig.

 Kystskog Rye Fot Roy Myrland

Sånn litt utpå høsten blir vevstolen på Raugland tredd og vevingen begynner, da gir Solveig hver enkelt rye sitt spesielle design og uttrykk. Det er kvalitets Ryer Solveig Bøvre vever, de er harde og tette (stødige og gode korrigerer Solveig), og det er et historiskt og gammelt håndverk som bedrives av denne "resurs og miljø" bevisste kvinnen. Folk kaster alt for mye i dag sier Solveig ettertenksomt, det er så mye som går ann å lage og bruke om igjen...

 Sjøgrønn Rye Foto Roy Myrland

Ryene fra Raugland er etter undertegnedes mening kunstverker som i dag bør jamnstilles med Asketeppet! Det er så få som kan, og vever, Ryer av denne kvaliteten her i Brunlanes og det er virkelig verdt å ta vare på, og henge verkene på veggen!

 Varierende Foto Roy Myrland

Dessuten er denne formen for husflid av resirkulerte materialer snart utdødd, det er ingen lenger som gidder å legge så mye arbeid i noe  for at andre skal tråkke på det. 

 Solveig Bøvre / Roy Myrland

Filleryene til Solveig Bøvre er å anbefale som den unikeste og mest egenartede julegaven i år fra Brunlaneset. Rekker du ikke Julemessa er det bare å ringe tlf. 33195615  så ordner det seg nok med ei bestilling!

 Ps. Det er for fristende til at undertegnede klarer å la være å fortelle ei lita , og dønn sann, historie ang. Filleryer her på Neset. Det var en s i n g e l mann her ute for noen få år siden som hadde kjøpt seg noen filleryer. Når Ryene var vell i hus syntes han det var for ille å legge de flotte kunstverkene på gulvet, så han hang de i taket på kjøkkenet i steden! Der luna de ned rommet og skapte fred og ro i heimen ei god stund før vaskemaskinen tok de!

Ryene henger ikke i taket i dag, men de hang der ei god stund, og det var flere som fikk et varig minne for livet om at filleryer faktisk er verdt å studere som de kunstverkene de i dag er!

Foto/tekst. Roy Myrland 17.11.07