Det er for dumt å ikke vise respekt..

Tekst og foto: Roy Myrland. 3/2-2008
Tagger:

Askeveien Foto Roy Myrland

Askeveien sier vi, og Askeveien het det i 1952.

1952 Foto Roy Myrland

Iflg. en av paaneset.no sine kilder var bla. Alf Hvatum en av flere grunneiere som avsto jord, og hjalp til med arbeidet for å utbedre og lage denne historiske bygdeveien vår. Samtlige grunneiere langs veien avsto grunn og hjalp til med arbeidsinnsats, dette var et krav fra kommunen den gang.For oss som fikk oppleve den kreative, hurtigtenkende, og "spillopp makende" Alf, så forstår vi godt at han klarte å irritere en kommunal anleggsformann med påfunnet med å støpe årstallet i brukaret.

Brua Foto Roy Myrland

Alf Hvatum skjærte ut og laga til en sjablong hjemme på gården /200 m Nordøst for brua) og fikk lagt den i forskalinga. Resultatet kan vi fortsatt se i dag på sørsiden av brokaret på Askeveien.

Foto Roy Myrland

Askeskogen skal vistnok kommunen ha vedtatt at denne veien skal hete, men det er feil!

Bildet over er tatt på Askeskogen som er et område som ligger i enden av Askeveien og langs Helgeroaveien. Skiltet derimot sier at Askeveien heter Askeskogen!

 

På Hvatum Foto Roy Myrland

Det har allerede skjedd forvekslinger, utrykningskjøretøyer har stått på Hvatum (bildet over), og lurt på hvor de har vært iflg. kilder. Det har så langt ikke vært fare for liv eller helse, men det bør vel kunne gjøres om på navnet denne veien fikk i nyere tid. De som bodde før her i bygda la mye arbeide og krefter i ferdselsåren, sjøl om det ikke akkurat er E18. Respekt heter det vel..

Stallenen Foto Roy Myrland

Stallene som står igjen på Askeskogen etter at smia blei flytta til Halle Mølle, er det også litt tvil om. Tvilen går iflg. lokalhistorisk kilde på om dette bygget blei bygd for bedehuset som lå her et sted, eller for smia som var her i seinere tid.

Foto/tekst Roy Myrland 04.02.08