Adrenalinkick i luftens Ferrari – Shark Aero

Flyger Øyvind Røkeberg og Jan Arne Dammen klare for takeoff i en Shark Aero

Verdens raskeste mikrofly er Shark Aero.  Med pilot  Øyvind Røkeberg fra Drammen Flyklubb bak spakene ble det en luftig dag på Hokksund Flyplass for LangsVeiens utskremte.

Shark Aero Lyder navnet med rette da den ligner på en hai
Shark Aero lyder navnet med rette da den ligner på en hai.

Hauk
Som en hauk lå vi i luften og kretset da Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) og Drammen Flyklubb (DFK) arrangerte treff der funksjonshemmede ble introdusert for seilflysporten. Med hjelp fra flyklubben som stilte med verdens raskeste mikrofly fulgte vi ett opptrekk og fikk noen kule bilder.

Flyger Øyvind Røkeberg og Jan Arne Dammen klare for takeoff i en Shark Aero
Flyger Øyvind Røkeberg og Jan Arne Dammen klare for takeoff i en Shark Aero
Hai
Flyet Shark Aero bærer navnet med rette, med sitt slanke utseende og den hailignende halefinnen ser den ut som en hai. Flyet har et vingespenn på 7,9 meter er 6,7 m langt og veier 275 kg. Motoren en Rotax 912 ULS har 100 hk og gir en toppfart på 340 km/t, mens den optimale hastigheten er 250 km/t.
– Flyet er et av verdens raskeste småfly og haikroppen gir lav luftmotstand og med halefinnen er den i tillegg veldig stabil, forteller Øyvind Røkeberg.

Eikerbygdene Foto Jan Arne Dammen

Kick
Det var med andakt og følelse jeg tok plass i cockpiten med røde skinnseter, og som var like trang som i en F-16 fikk jeg høre. Vi takser rolig til enden av rullebanen der vi venter på klarsignal. Turtallet økes og vi blir presset bakover i setet da vi akselerere bortover gressplenen. Etter 150 meter stiger vi til bratt til værs og farten økes. Det kiler i magen og gir et aldri så lite adrenalinkick.
Mens vi ventet på opptrekket kretset vi over Eikerbygda, før vi la oss etter når de kom opp. Vi fulgte tett på og fikk noen kule bilder. Mens mannskapet i seilflyet fant oppdrift og svevde over skogkledde åser, tok vi en tur mot Konnerud.

Konnerud Foto Jan Arne Dammen

Kjenner på kreftene
Vi vinker farvel med flykroppen og gjør en kjapp vending og Eikerbygda forsvinner bak oss. I over 200 km i timen legges flyet i 45 grader mens vi stiger til værs og det kjennes i kroppen. Konnerud og Drammen nærmer seg å vi går lavere, gjør et par svinger over byggefeltet der jeg bor. Nå var det tid for retrett og kursen settes mot Hokksund og den faste landingsrunden. Farten er ca. 70 km/t når vi setter hjulene på gressplenen.
– Med dette flyet så går det helt fint å utføre luftakrobatikk, men det tillater ikke regelverket, sier Øyvind, heldigvis tenker jeg.
Fantastisk dag og takk til Drammen Flyklubb og flyger Øyvind Røkeberg.

Av Jan Arne Dammen

Les om den fantastisk luftige dagen her

Aktivitetsdag Hokksund Flyplass Foto Jan Arne Dammen (8)

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 − 11 =