Huggormbitt uten å merke det

Et huggormbitt ser vanligvis ut som to prikker med 3-9 millimeters avstand. Alvorlighetsgraden av forgiftningen er vanskelig å forutsi, og avhenger blant annet av hvor på kroppen man blir bitt og mengden gift som sprøytes inn. Barn er spesielt følsomme for huggormgift. I ca. 1 av 3 tilfeller blir det ikke sprøytet inn gift (tørt bitt), og man får derfor ingen reaksjon. Foto Jan Arne Dammen

Omtrent 30 prosent av huggormbittene er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke er noen gift i bittet. Den som hilste på meg var heldigvis tørr! Litt flaks skal man ha. I for ble det registrert over 120 huggormbitt i Norge. Huggorm er én av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen.

Abonner gjerne (kun kr. 1,- pr. dag) og les alle artiklene på Langveien.no her.

Hoggorm flykter ikke, den gjemmer seg, og den forblir ofte innenfor en radius på 50 kvadratmeter. Foto Jan Arne Dammen
Hoggorm flykter ikke, den gjemmer seg, og den forblir ofte innenfor en radius på 50 kvadratmeter. Foto Jan Arne Dammen
Skjult

Skjult i skogbunnen hugg den til med sine tynne hoggtenner, uten at jeg så den. Jeg merket at det var noe som stakk i ankelen, men siden jeg ikke så noe trodde jeg at det var en kvist jeg hadde vært borti. Huggormbitt tenkte jeg overhode ikke på. Det var ikke før i dusjen at jeg oppdaget bittmerket og da hadde det gått noen timer. Siden det ikke var kommet noen symptomer var jeg sikker på at dette var et tørt bitt.

Symptomer

Symptomer etter huggormbitt kommer vanligvis raskt (ofte innen 1-2 timer). Ofte får man bare lette symptomer som smerte, lett hevelse og blålig misfarging rundt bittstedet. I mer alvorlige tilfeller kan det blant annet føre til nedsatt allmenntilstand, svimmelhet, omtåkethet og bevisstløshet. Magesmerter og kvalme/oppkast, store hevelser, hjertebank og pusteproblemer kan også komme. Ved totalt fravær av symptomer 2 timer etter bittet, er det sannsynlig at du har fått et tørt bitt.

Hoggormen er normalt lett gjenkjennelig på sikksakkmønsteret den har på ryggen, men på de mørkeste eksemplarene kan mønsteret være vanskelig å se. Foto Jan Arne Dammen
Hoggormen er normalt lett gjenkjennelig på sikksakkmønsteret den har på ryggen, men på de mørkeste eksemplarene kan mønsteret være vanskelig å se. Foto Jan Arne Dammen
Førstehjelp

Personer som er bitt av huggorm skal holde seg mest mulig i ro. Barn som er bitt bør om mulig bæres. Bittstedet skal holdes mest mulig i fred, og hvis mulig i høyt leie. Ikke klem, skjær eller sug i bittet da dette kan øke spredningen av giften i kroppen. Ved alvorlige symptomer må man til sykehus, ring nødnummeret (telefon 113).

Hoggormen finnes i ulike fargekombinasjoner. Hunnene har ofte en brunaktig bunnfarge og svart mønster, mens hannenes bunnfarge er mer grå enn brun. Foto Jan Arne Dammen
Hoggormen finnes i ulike fargekombinasjoner. Hunnene har ofte en brunaktig bunnfarge og svart mønster, mens hannenes bunnfarge er mer grå enn brun. Foto Jan Arne Dammen
Gjemmer seg

Hoggorm flykter ikke, den gjemmer seg, og den forblir ofte innenfor en radius på 50 kvadratmeter. Pass derfor på at ingen andre blir skadet, dersom en person allerede er blitt bitt. Normalt vil hoggormen bare angripe mennesker dersom den føler seg truet og/eller blir overrasket og ikke har tid til å flykte. Barn blir ofte stående ved ormen og risikerer da å bli bitt flere ganger.

Hoggormen finnes i ulike fargekombinasjoner. Hunnene har ofte en brunaktig bunnfarge og svart mønster, mens hannenes bunnfarge er mer grå enn brun. Unge hoggormer kan være mørkebrune, fargen de får som voksne kommer ikke alltid før de er noen år gamle. Foto Jan Arne Dammen
Hoggormen finnes i ulike fargekombinasjoner. Hunnene har ofte en brunaktig bunnfarge og svart mønster, mens hannenes bunnfarge er mer grå enn brun. Unge hoggormer kan være mørkebrune, fargen de får som voksne kommer ikke alltid før de er noen år gamle. Foto Jan Arne Dammen

Kilde Lektor Kåre Nesheim og Giftsentralen

Les om huggorm og førstehjelp

Giftsentralen om huggorm

Av Jan Arne Dammen

Et huggormbitt ser vanligvis ut som to prikker med 3-9 millimeters avstand. Alvorlighetsgraden av forgiftningen er vanskelig å forutsi, og avhenger blant annet av hvor på kroppen man blir bitt og mengden gift som sprøytes inn. Barn er spesielt følsomme for huggormgift. I ca. 1 av 3 tilfeller blir det ikke sprøytet inn gift (tørt bitt), og man får derfor ingen reaksjon. Foto Jan Arne Dammen
Et huggormbitt ser vanligvis ut som to prikker med 3-9 millimeters avstand. Alvorlighetsgraden av forgiftningen er vanskelig å forutsi, og avhenger blant annet av hvor på kroppen man blir bitt og mengden gift som sprøytes inn. Barn er spesielt følsomme for huggormgift. I ca. 1 av 3 tilfeller blir det ikke sprøytet inn gift (tørt bitt), og man får derfor ingen reaksjon. Foto Jan Arne Dammen
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 + 14 =