Møte med Berte Skrukkefyllhaugen – Bjørneparken i Flå

Møte med Berte Skrukkefyllhaugen  - Bjørneparken i Flå

I sommer møtte jeg «Berte Skrukkefyllhaugen» i Bjørneparken i Flå, og det ble en utrolig minnerik dag. Sammen med  A.L.F. Buskerud (Arbeidsmiljøskaddes Landsforening) og Svidal Minibuss og Turbilservice hadde vi en guidet tur i Bjørneparken.

Det ble et muntert møte mellom Berte Skrukkefyllhaugen og undertegnede Jan Arne Dammen
Som tatt ut av villmarka

Berte Skrukkefyllhaugen (1854-1950) var den siste som var fast bosatt inne i Vassfaret og er vel også den mest berømte innbyggeren. Berte ble spilt av Karin Reiersgård som med pipa i munnviken var som tatt rett ut av villmarka med sin dialekt og klesstil. Historien om Berte Skrukkefyllhaugen hennes familie, to menn og barn er kjent gjennom flere bøker av bl.a. Edvard Elsrud og Per Hohle og Mikkjel Fønhus har nevnt henne i sine bøker.

På vår vandring med vår Berte fikk vi et godt innblikk Vassfarhistorien, som hun levendegjorde med sin fortellerkunst og latteren satt løst. Berte bodde i Vassfaret fram til slutten av 1800 tallet da de flyttet til Hallingdal, men Berte og familien ønsket å flytte tilbake til Vassfaret etter noen få år. Da ble fattigkommisjonen i Søndre Aurdal redd for å få dem som utgiftspost i regnskapet sitt, og reiste til Vassfaret og brente opp hele stua på Skrukkefyllhaugen. På offisielt hold ble det sagt at det var lynnedslag som var årsaken.

Valdris eller Halling

Spesielt var det å høre hennes gjenfortelling om konfirmasjonen hennes i 1869 du hun var 14 år. Tre dager tok det, en dag fra Vassfaret til Flø og en dag med presten og tredje dagen var det hjemturen. Og ikke minst fortellingen om da de tok med seg kua inn og bandt i sengestolpen, da et tre hadde blåst over fjøset. En annen morsom historie var da hun jaget en bjørn som hadde skremt en landmåler.

Det var en opplevelse og møte «Berte Skrukkefyllhaugen» i Karin Reirsgårds skikkelse. Bestill en guidet tur med Berte om du skal i Bjørneparken til sommeren!

Om Berte er «Valdris» eller «Hallingdøl», vel det diskuteres det om den dag i dag.

Tidligere artikler fra Bjørneparken:

Mer enn bjørner 

Kongene i parken

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twelve + ten =