Prate – Smile – Løfte – Hjerneslagkampanje på ambulanser

Prate – Smile – Løfte - Hjerneslagkampanje på ambulanser

Hvert år rammes 12.000 av hjerneslag, og tidlig diagnose og behandling er viktig. Derfor kjører nå alle landets ambulanser rundt med plakater med symptomene på hjerneslag.

Hjerneslag oppstår plutselig og hvor som helst og kjenner du til symptomene kan du redde liv. Får du plutselig problemer med å prate, smile eller løfte armene? Det kan være hjerneslag. Ring 113 – hvert sekund teller.

Kjenn symptomene

– Alle kan havne i en situasjon hvor det er avgjørende å kjenne igjen symptomene på hjerneslag. Om noen plutselig får problemer med å prate tydelig, smile eller løfte hendene over hodet, må du ringe 113 så fort som mulig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Hjerneslag er den hyppigste årsaken til død og varig funksjonshemming, og man forventer en økning ettersom den norske befolkningen eldes. Samfunnskostnaden er på mellom sju og åtte milliarder i året. Disse pasientene trenger rask behandling på sykehus. I dag er det bare 40 prosent av hjerneslagpasientene som når sykehuset innen fire timer.

Erfaringer fra Norge og utlandet viser at pasientene selv eller pårørende ofte er det forsinkende leddet i behandling av hjerneslag. De gjenkjenner ikke symptomene og venter for lenge med å kontakte helsetjenesten.

Hvert sekund teller

Hvis den slagrammede kommer raskt til vurdering og behandling er mulighetene større for å unngå varige skader. Det er grunn til å tro at mange venter med å ringe 113 fordi de er usikre om symptomene er alvorlige nok eller de er redde for å være til bry.

– Hvert sekund teller ved hjerneslag. Ikke vær redd for å ringe 113 om du er i tvil, det er vår jobb å vurdere slike henvendelser. Ring heller 113 en gang for mye enn for lite, sier Geir André Pettersen ved ambulansesentralen på Drammen sykehus.

For å få nå ut til folk kjører alle norske ambulanser med denne informasjonen klistret utenpå ambulansen, i tillegg til reklame på TV og i aviser.

Kilde: Ambulanseforum LHL Hjerneslag

Mer info: LHL Hjerneslag

Landsforeningen for slagrammede

Slagforum lansert

Av Jan Arne Dammen

Ikke vær redd for å ringe 113 om du er i tvil, det er vår jobb å vurdere slike henvendelser. Ring heller 113 en gang for mye enn for lite, sier Geir Otto Rislien og Geir Andre Pettersen. Foto Jan Arne Dammen
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × one =