Lørdag markeres Verdens diabetesdag – fra sofakroken

Lørdag markeres Verdens diabetesdag – fra sofakroken

Koronapandemien har rammet personer med diabetes hardt. Derfor er det viktigere enn noensinne å markere Verdens diabetesdag – og hylle det viktige arbeidet sykepleierne gjør.

I vår sto vi på balkongene og klappet for sykepleierne og det viktige arbeidet de gjør under koronapandemien. 2020 er treffende nok sykepleiens år, og det skal Diabetesforbundet markere på Verdens diabetesdag 14. november.

-Årets markering blir annerledes. I år må vi møtes gjennom en skjerm og over internett. Både deltakere og publikum er med fra hver sin kjøkkenkrok eller fra sofaen. Vi håper at mange vil være med når vi for første gang gjennomfører en heldigital markering, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot.

Hyller sykepleierne

2020 er det internasjonale sykepleier- og jordmoråret, og vi skal hylle den viktige jobben sykepleiere gjør for personer med diabetes!
Katarina Flatland er programleder når Diabetesforbundet hyller sykepleierne, som hver dag gjør en betydelig forskjell i behandlingen av personer med diabetes. Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund, er med for å motta heder og ære.

Vi får humorinnslag fra komiker Lars Berrum, som selv er utdannet sykepleier. Journalist Ingeborg Senneset, også utdannet sykepleier, bidrar med sin sterke samfunnsrøst.
I tillegg får vi høre fra Venstre-politiker Trine Skei Grande, som lever med diabetes type 2, og Ap-politiker Tonje Brenna, som har diabetes type 1.


Vi deler også ut Diabetesforbundets forskningspriser, som i år går til Trond Geir Jenssen og Line Wisting.

Meld deg på her 

Korona som dystert bakteppe

I år har dessverre markeringen et dystert bakteppe. Internasjonale tall viser at rundt 30 prosent av alle som dør av koronaviruset, har diabetes. Diabetes i kombinasjon med høy alder, dårlig blodsukkerkontroll, høy BMI og andre komplikasjoner, har vist seg å være en risiko for å bli alvorlig syk eller dø av korona.

Over hele verden lyses bygg opp blått 14. november for å markere Verdens diabetesdag. Også i Norge vil flere kirker, monumenter og offentlige bygninger lyser blått i løpet av november. Foto Jan Arne Dammen

 

− Mange med diabetes har isolert seg helt i frykt for å bli smittet. Andre har lagt store begrensinger for hvordan de lever livene sine. Noen har ventet lenge på å komme inn til sine vanlige kontroller hos lege. Andre ikke har våget seg til sykehus eller legekontor i frykt for å bli smittet. Alt dette gjør det viktigere enn noen gang å markere Verdens diabetesdag, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot.

Fakta om Diabetes

I Norge har rundt 316 000-345 000 personer diabetes. 60 000 kan ha diabetes uten å vite det. Globalt har om lag 425 millioner mennesker diabetes.

Diabetes type 1 og type 2 er to forskjellige sykdommer. Begge er kroniske og skyldes mangel på eller dårligere virkning av insulin. Vi vet ennå ikke hvorfor noen får diabetes type 1. Diabetes type 2 er svært arvelig, selv om levevaner spiller en rolle.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

one × two =