Studier viser – Fugler gjør oss lykkeligere

Studier viser - Fugler gjør oss lykkeligere

Under dagens pandemiforhold er aktiviteter ute i naturen et populært tidsfordriv. De gunstige effektene av en mangfoldig natur på folks mentale helse har allerede blitt dokumentert av studier i mindre skala.

Et høyt biologisk mangfold i vår nærhet er like viktig for livstilfredshet som vår inntekt, fant forskere ut. Naturvern utgjør dermed en investering i menneskelig velvære. Foto Kanadagås av Jan Arne Dammen

«De lever i alle miljøer, vi ser og hører dem uansett hvor vi går og deres tilstedeværelse gjør oss lykkelige», skriver den ene studiens hovedforfatter, Joel Methorst.

Under dagens pandemiforhold er aktiviteter ute i naturen et populært tidsfordriv. De gunstige effektene av en mangfoldig natur på folks mentale helse har allerede blitt dokumentert av studier i mindre skala. Forskere ved Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung, iDiv, og Universitetet i Kiel undersøker nå for første gang, om en mangfoldig natur også øker menneskets velvære i omfattende skala i Europa.

«Europeerne er spesielt fornøyd med sine liv hvis deres umiddelbare omgivelser er vert for et høyt artsmangfold,» forklarer studiens hovedforfatter, Joel Methorst.

Fugler er godt egnet som indikatorer på biologisk mangfold. Deres sang kan ofte høres selv om fuglen i seg selv ikke er synlig, de fleste fugler er populære og folk liker å se dem. Men det er også et annet aspekt som påvirker livstilfredshet: omgivelsene.

Et spesielt høyt antall fuglearter finnes i områder med en høy andel av nesten naturlige og varierte landskap som har mange grønne områder og vannmasser. Naturvern sikrer derfor ikke bare vårt materielle livsgrunnlag, men det utgjør også en investering i alles velvære, sier Methorst til slutt.

Kilde: ScienceDailys, forskningsnyheter

En hybrid (miks av stokkand og brunnakke) og en stokkandhunn. Foto Jan Arne Dammen
Tjelden flørter i fjæra. Foto Jan Arne Dammen
Gjøken sitter på en tørr kvist. Foto Jan Arne Dammen
Gråsisik Foto Jan Arne Dammen
Kjøttmeis sitter i bjørka på våren. Foto Jan Arne Dammen
Sangsvaner kjennetegnes på sitt gule nebb. Foto Jan Arne Dammen
Svanedans Foto Jan Arne Dammen

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 + 19 =