Ambulansen stanses av stengte bommer – ber om kodelås eller nøkkelboks

Ambulansen stanses av stengte bommer - ber om kodelås eller nøkkelboks

Fysiske bommer skaper problemer for ambulansene i Vestre Viken helseforetak. Hovedutfordringene ved bomveier er at man ikke har tilgang til nøkkel eller må vente på bistand fra brannvesenet for å skjære opp bommen. Og for en pasient kan minuttene bety forskjellen på liv og død.

Ønsker ikke nøkler i bilen

En av grunnene til at ambulansen ikke ønsker å ha fysiske nøkler i ambulansene er blant annet at det er den nærmeste ambulansen som blir sendt. Og det er ikke alltid den lokale ambulansen, forteller Morten Larsen, rådgiver i ambulanseavdelingen i Vestre Viken.

En av grunnene til at ambulansen ikke ønsker å ha fysiske nøkler i ambulansene er blant annet at det er den nærmeste ambulansen som blir sendt. Og det er ikke alltid den lokale ambulansen. Foto Jan Arne Dammen

Derfor er det mye bedre om det henges opp og putter nøkkel i en nøkkelboks med kodelås i nærheten av bommen, og forteller ambulansetjenesten hvor boksen er og hva koden er når de ringer etter hjelp. Det øker sjansen for at det skal gå bra for den som trenger hjelp.

Kan bommen ringes opp?

Det finnes mange typer bommer. Mange av disse kan man ringe til for å åpne. For disse bommene finnes en løsning som gjør at ikke bare ambulanser, men også andre nødetater kan åpne bommen ved behov.
– Løsningen er at vi kan ringe til bommen i fra vårt eget Nødnett. For at denne løsningen skal fungere må man gjøre to ting: Bomeier må legge inn et spesielt Nødnettnummer i sitt bomsystem og må klistre på et spesielt klistremerke på bommen, forteller han.

Løsningen har hyttestyrene

Hva gjør dere i de tilfellene der dere kommer til en låst bom?
Det er jo avhengig av situasjonen, men det er jo en viss sannsynlighet for at vi blir stående utenfor bommen og vente til noen kan åpne den for oss. Vi håper derfor at hyttestyrene uansett ordner med en slik nøkkelboks med kodelås. Eller hvis det er en elektronisk bom – legger inn et spesielt telefonnummer i bomsystemet som alle nødetater kan åpen via nødnettet, sier Morten Larsen i AMK Vestre Viken.

Fysiske bommer skaper problemer for ambulansene i Vestre Viken helseforetak. Hovedutfordringene ved bomveier er at man ikke har tilgang til nøkkel eller må vente på bistand fra brannvesenet for å skjære opp bommen. Foto Vestre Viken og Jan Arne Dammen

Les mer og hvordan få klistremerke HER. 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

four × one =