Tidenes «Harryhandel» og ran, skjedde da som nå rett over grensa ved Svinesund

Tidenes "Harryhandel" og ran, skjedde da som nå rett over grensa ved Svinesund

Svenske båter er det ikke så mange av i norske kirker.

8. juli bør være flaggdag i Stavern og «nasjonaldagen» for alle «Harryhandlere».

Sverige har fristet oss med billig sprit, røyk og mat i mange år. 8. juli 1716 var det trønderen Peter Wessel, som etter et vellykket raid i Dynekilen, ranet med seg store deler av den svenske krigsflåten på «billigsalg». Slaget foregikk ved at den snedige kommandøren tok seieren uten at skudd ble avfyrt. Det var også i 1716 Peter Wessel ble adlet og kunne føre Tordenskiold til etternavnet sitt.  Peter Wessel Tordenskiold og resten av den dansk/norske flåten hadde sin hovedbase på Karlsøy utenfor Stavern havn.

Stor var gleden blant det norsk/danske mannskapet for at de overlevde og en av de har fortsatt sin takkegave hengende i kirketaket.

Les tidligere artikkel og se video under.

Minne om Dynekilslaget på Averøya

Tekst og foto: Roy Myrland. 17/8-2015

Sjøhelten Petter Wessel Tordenskiold står på sokkel og har fortsatt soldater i Stavern. Det er på Averøya på Nord Møre Dynekilslaget minnes hver dag i Kvernes stavkirke.

vold omviser guide kvernes stavkirke foto roy myrland

Videoinnslag med Kristian Volden (bildet over) fra og om Kvernes stavkirke i bunn av artikkelen.

 

Sjur Kjøl var en av Tordenskiold sine soldater som var med på Dynekilslaget i 1716. Det skjedde  8. juli 1716 i Dynekilen ved Svinesund og var over på 5. timer.

Petter Wessel Tordenskiold og hans menn senket og erobret en mengde svenske frakte- og krigsskip den gangen i den trange fjorden. I dag har «Harryhandlende» og andre flott utsikt over slagstedet fra det Svenske Vegverket sin tilrettelagte rasteplass på E 6. Der er det også opplsagstavle som forteller og viser hvor skipene var den gangen.

Dynekilslaget minatyr nordstjernen fregatt foto roy myrland

En av Tordenskiolds soldater var Sjur Kjøl. Han kom fra Hjemnes ved Kristiansund og tjenestegjorde som trommeslager i den Dansk-Norske flåten. Sjur Kjøl var med på slaget. Han var så lykkelig for at han overlevde Dynekilslaget, at han laget tre miniatyr skip som takksiglesegaver. Det er  Else Marie Bae som er driftsansvarlig for Kvernes stavkirke på Averøya og fylkeslededer i Møre- og Romsdal fortidsminneforening, som forteller disse detaljene på telefon til nettavisa Langsveien.no. Else Marie Bae forklarer videre at skipet Sjur Kjøl laget i forminsket størrelse, mest sansynelig skal forestille den svenske fregatten «Nordstjernen». To skip blei laget til Tingvoll og Kornstad stavkirke, men det tredje henger fortsatt mitt i Kvernes stavkirke fra ca. 1300 og pynter opp.

 

 

nordstjernen dansk flagg

 

Med danskt flagg og kanoner klare til skudd, minner den de besøkende fortsatt besøkende om slaget.

KVernes stavkirke

Kvernes stavkirke.

støttesolper KVernes Stavkirke foto roy myrland

Hør i videoen under med Kristoffer Volden hvorfor stokkene står som de gjør.

Wikipedia om Dynekilslaget https://no.wikipedia.org/wiki/Slaget_i_Dynekilen

Tordenskiold soldater om slaget http://tordenskiolds-soldater.no/slaget-i-dynekil/

Tidligere artikler om dynekilslaget her på Langsveien.no https://langsveien.no/index.php?side=12&phrase=dynekilslaget

 

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

six + 14 =