Lostjenesten med 300-årssseilas – besøker 35 havner

Lostjenesten med 300-årssseilas - besøker 35 havner

Lostjenesten fylte 300 år i 2020. På grunn av covid-19 ble alle arrangementer langs hele kysten flyttet til 2021. Det er Kystverket og Kystverksmusea som står bak, i samarbeid med lokale kystlag, kommuner og frivillige organisasjoner.

Ferden startet i Vardø 29. mai 2021, og 35 havner langs norskekysten får besøk av museumsfartøyet «Gamle Oksøy», før siste stopp blir Øygarden utenfor Bergen 30. august.

Mandag 16.august var turen kommet til Drammen. Her ble skipet eskortert inn av et SEA-King helikopter fra 330 Skvadronen og galeasen «Christiane av Drammen», i tillegg til flere private båter.

Losen viktig for skipstrafikken

Skip har alltid hatt behov for hjelp til å seile trygt langs kysten vår, og det har i uminnelige tider vært drevet lostjeneste. Losen har spilt en viktig rolle for utviklingen av sjøfartsnasjonen Norge, og historien er derfor en vesentlig del av formidlingen under jubileumsseilasen.

– Hele 90 prosent av eksport og import i Norge går sjøveien. Skipstrafikken er dermed viktig for å sikre forsyningene både til industrien og befolkningen ellers. Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten trygg, og sikrer drift av tjenesten 24 timer i døgnet – hele året. Det siste året har losene hatt en viktig rolle for å sikre forsyninger til Norge gjennom covid-19 epidemien, forteller losdirektør Erik Blom i Kystverket.

Fakta om Kystverkets lostjeneste

I 1720 ble lostjenesten organisert gjennom en kongelig forordning. Dette ble starten på lostjenesten og det som i dag er Kystverket.

På landsbasis har Kystverket rundt 300 loser i tjeneste, stasjonert ved 25 losstasjoner.

Det utføres rundt 40 000 LOS oppdrag i året over hele Norge – i snitt 100 per dag.

Lostjenesten bidrar til å trygge ferdselen på sjøen og verne om miljøet, ved å tilføre fartøyets mannskap nødvendig farvannskunnskap til å foreta sikker seilas.

Lostjenesten er tilgjengelig 24 timer i døgnet, hele året, og er finansiert av avgifter betalt av skipsfarten som benytter seg av tjenesten.

Seilingslista 

Les mer om Losens historie

Museumsskipet Gamle Oksøy Foto Jan Arne Dammen
Galeasen Christiane av Drammen Foto Jan Arne Dammen
Christiane får følge av 330 skvadronen
LOS 300 Drammen
LOS 300 Drammen
LOS 300 Drammen
Sea King har fulgt LOS 300 og Gamle Oksøy inn til Drammen. Foto Jan Arne Dammen
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 + eighteen =