Ut å fange røtter

Ut å fange røtter

Der snøen ikke har lagt seg og furua trives, kan det være mer enn «reinsdyrmose» til juledekorasjonen å finne i skogbunnen.

Tyrirøtter Kvitkrull Reinlav Reinsdyrmose Foto Roy Myrland
Tyrirot er  «rotklumpen» etter ei furu. Inne i rota, som godt kan se både råtten og svart ut, er det det som oftest samlet mye harpiks. De «ekte» tyrirøttene kan være dekket med lav og knapt nok være synlig, før du sparker til de. Spikker du ei flis eller to av rota så tar det garantert fyr, og bålet er sikret, selv om det er søkk vått alle veier rundt. Det er fra tyrirøttene tjære kommer.
Reinsdyr Fjellheim Langedrag natur og kulturpark Numedal Nesbyen hallingdal Foto Roy Myrland
Den hvite «reinmosen» er både myk og lett å høste nå, og gjør seg flott til juledekorasjoner eller i blomsterpotter. Kvitkrullen er mest populære til kranser og dekor av «reinsdyrmosene», som egentlig er en lavart og ikke mose. Reinlavet er hovednæringen for reinsdyr om vinteren.
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 × 1 =