Sesongåpningene for langrennsfolket på Beitostølen i Valdres byr ofte på overraskelser, men i år var det en ekstraordinær deltaker som fanget oppmerksomhet til nettavisa Langsveien.no. – Skiløperen Filipe Cabrita la mye av treningsgrunnlaget før start på Algavekysten sine herlige sandstrender.
Artikkelen er skrevet med støtte fra: Annonsører: Thunberg Entreprenør A/S og Sporten Beitostølen
Doktor Filipe Cabrita, en språkmektig øyelege fra Faro på Algarvekysten i Portugal, som stilte til start iført Portugals grønne og røde landslagsdrakt under sesongåpningen. En uvanlig deltaker kanskje, men Cabrita representerer det voksende langrennsmiljøet i land uten snø og han er en inspirerende og populære skiløper.
Interessen for langrenn fikk han under medisinstudiene i Tsjekkia (der traff han også kona), hvor han spesialiserte seg i øyemedisin (oftalmologi). –Foruten autorisasjon som øyelege i Portugal, har jeg også det i Sverige, forteller han med et smil. Men, jeg har aldri jobbet i Sverige, da kona ikke ønsker å bo et sted med kulde og snø.
Ni språk og et internasjonalt langrennsliv
Filipe Cabrita behersker hele ni språk – portugisisk, engelsk, spansk, fransk, tsjekkisk, svensk, tysk, nederlandsk og norsk.
Dette gjør at han enkelt kan kommunisere med andre langrennsløpere og støtteapparat. Tsjekkia, Tyskland, Sverige og Norge er stedene hvor han trener, enten på natursnø eller i skitunneler. Hans klubbtrener, Petr Michl (til venstre på bildet over), er i Tsjekkia, og på Beitostølen var det Asgeir Larsen fra Sporten Beitostølen som sørget for skismøringen. Selv om Filipe kun har snø under skiene rundt 30 dager i året, trener han daglig langs strendene i Algarves solfylte landskap.
Langrenn og klimaendringer
Filipe understreker viktigheten av å tilpasse seg omgivelsene og mener at langrenn er en tilgjengelig sport for alle, uavhengig av snøforhold. – Med rulleski, staver og hjelm kan du trene og konkurrere hele året der du bor, og det bør ikke koste all verden å drive med det, sier han.
Familien Cabrita deler hans entusiasme for sporten. De har tre døtre, alle ivrige skigåere. Eldstedatteren Marina har nylig kvalifisert seg til VM i Trondheim gjennom konkurranser i Romania og Latvia – en ny milepæl for familien som viser at langrennsglede kan blomstre selv på Algarves strender.
Et globalt rulleskimiljø
Som en del av det portugisiske landslaget trener Filipe under Ragnar Bragvin Andersen fra Holmenkollen Treningslab.
Ragnar peker på det økende langrennsmiljøet globalt og trekker frem Thailand som et eksempel, med 90 registrerte skiklubber og 200 deltakere i det nasjonale mesterskapet. Holmenkollen Treningslab ble nylig invitert til å komme til Thailand for å overvære det nasjonale mesterskapet der. –Land som Taiwan, Mongolia, Filippinene og av Kina, hvor snø er sjeldent, har nå flere steder innført rulleski i skolegymnastikken. Dette gjør sporten mer tilgjengelig, forklarer Ragnar. Han fremhever også det nye portugisiske stortalentet Jose Cabesa, som oppdaget langrenn på TV i 2018, startet å gå på ski i 2021 og nå satser på en OL-plass i 2030.
Langrennsglede uten grenser
Filipe Cabrita er en levende inspirasjon og et stort forbilde, ikke bare for det portugisiske langrennsmiljøet, men også for alle som ønsker å starte med sporten i land uten snø. Med sitt varme vesen og sin dedikasjon til langrenn, både sommer og vinter, sprer han en smittsom skiglede.
Nå ser Filipe frem til VM i Trondheim, hvor han vil følge datteren Marina tett og fortsette å dele gleden ved langrenn. – Langrenn er ikke bare for unge og voksne i snøland, det er for alle. Med rulleski kan folk konkurrere og trene der de bor, uten å måtte reise langt eller dra på ferie for å ha det gøy, avslutter Filipe.
God tur til Trondheim, Filipe og Marina!
Bildet over: Valdresrosa blir Filipe med hjem til Portugal som en hilsen fra nettavisa Langsveien.no
Clinicavivina Cabrita – Dr. Filipe Cabrita