Reinsanking med Vågå tamreinlag på Valdresflye 2010, del 1.

Roy Myrland har produsert og har alle rettigheter til tekst og bilder i denne artikkelen. Det var reinsdyr som ble jaktet på av de første som kom hit til landet for ca. 12000 år siden. Noen av deres boplasser er funnet og dokumentert ved "Skysletta" i gamle Brunlanes kommune, i forbindelse av utbygningen av den nye E 18 mellom Larvik og Porsgrunn.

 I og rundt Jotunheimen er det fire tamreinlag som sanker inn reinsdyr for merking og slakting nå på høsten.

Det er en spennende og uforglemmelige naturopplevelsen å få observere ca. 3500 reinsdyr samles sammen i løpet av en dag, av noen av Norges dyktigste reingjetere til fots og på hest. Dessuten var det med noen toppdresserte gjeterhunder og en imponerende dyktig "heli-gjeter" og hans "redskap" på Valdresflye midt i September! 

 

Det er rett som det er skilter varsler om vilt i veien, men på Valdresflye er det virklelig alvor sånn midt i September..

1 Bitihorn Valdresflye Snø Foto Roy Myrland

Dessuten så kan fjellet overraske nå på høsten, snø tidlig om morgenen og nydelig høstvær utover dagen. På bildet over er det Vandrehjemmet på Valdresflyet som har fått snø på seg, med Bitihorn kneisende i bakgrunnen.

2 Beitende rein Foto Roy Myrland

Vågå tamreinlag har flere tusen dyr beitende i områdene nord for Bygdin på Valdresflye og alle disse dyrene samles inn to ganger i året, høst og vinter, for kontroll, merking og slakting.

3 rein bakketopp Valdres Oppland Foto Roy Myrland

Reinsdyra er vare og lette til beins og kalven er aldri langt fra sin mor gjennom sommeren.

4 Gjerding Reingjerde Valdresflye Foto Roy Myrland

Men, nå er det høsten og reinsdyra skal inn i innhegninger og sorteres for liv og slakt. I Vågå tamreinlag er det bygdefolk som sitter på aksjene og det er en stor begivenhet for engasjerte og positive Gudbrandsdøler når sanke-/slaktedagen er der.

 5 Helikopter Valdresflye Reinsanking Foto Roy Myrland

Reinsdyra forflytter seg raskt om de vil, og de går hurtig mot vinden i fjellheimen. Da er det helt greit å ha en erfaren "heli-gjeter" bak spakene og overgjeter Kenneth Jacobsson i Vågå tamreinlag som "co-pilot" sankedagen.

11 Pilot Olav Gustav Rostad Ariflight Heli-gjeter Foto roy Myrland

"Heli-gjeter", pilot og daglig leder i airflight.no, Olav Gustav Rostad (bildet over) har sin pilot-utdanning fra Sandefjord Lufthavn i 1998 og har vært med på sankingen i Jotunheimen i 8-9 år.

6 mMobilt Slakteri Nord-Trøndelag Valdresflye Foto Roy Myrland

Mens reingjeterne er i gang for å samle den enorme flokken rigges det istand på sanke/slakteplassen midt inne på Valdresflye. Det mobile slakteriet kommer fra Nord-Trøndelag og bemannes av proffe slaktere. Slaktingen skjer dermed i beiteområdet uten at dyrene utsettes for lange transporter i slaktebiler. Mattilsyn og veterinærer kontrolerer og følger prosessen her til fjells også, slik at vi er garantert den ypperste og beste kvaliteten på viltkjøttet fra Jotunheimen. Det er Norgesgruppebutikkene (eks. Spar og Meny) som selger reinsdyrkjøtt fra Valdresflye.

6 Flere rein Valdresflye Helikopter Foto Roy Myrland

Det har gått noen timer siden sankingen startet og flokkene blir større og større. Helikopteret sørger for å drive flokken sammen og i riktig retning. Det har seg nemlig slik at reinsdyra stort sett vil gå mot vinden foruten at de som oss også elsker sopp! Det betyr at de nok nødig vil forlate sine beitesteder hvor maten mest sansynelig smaker himmelskt nå.

8 bil Nevlunghavn Foto Roy Myrland

Fra Nevlunghavn var det også folk på "Flye" for å overvære dette spektakulære og flotte synet.

9 Nina og Knut Wellén Foto Roy Myrland

Nina og Knut Wellén hadde med seg Knut sin mor opp i høyfjellet, for å se og oppleve på nært hold hvordan det fantastiske arbeidet og innsamlingen skjer.

10 Peker Overgjeter Kenneth Jacobson Vågå Tamreinlag Foto Roy Myrland

Overgjeter i Vågå tamreinlag, Kenneth Jacobsson, har sammen med sine gjetere full kontroll på hvor reinen er i fjellheimen. I en tankepause for helikopteret peker og forklarer han hvor og hvordan han vil ha det. Ansvaret, engasjementet, kunskapen og yrkesstoltheten til reingjeterene er imponerende og det er ikke noen som "mukker" når "sjefen sjøl" (med 33 års gjetererfaring i området) gir beskjed.

12 walkie og kikkert Foto Roy Myrland 

Walkie-talkie og kikkert er med i luften også. Det gis beskjeder hele tiden til gjeterne på bakken hvor og hvordan flokken/flokkene beveger seg. Dermed kan de effektivt være med med både hunder og hester for å styre flokken.

15 Tusenvis med rein Valdresflye Foto Roy Myrland

Og det er FLOKK! Ca. 3500 dyr er i bevegelse mot reingjerdet og samlekveet samtidig.

14 Knut Lund og Kjell Bekkeberg Foto Roy Myrland

Knut Lund (til venstre) er aksjeier i Vågå tamreinlag og har også drevet "Bessheim" sammen med sin kone siden 1948. Kjell Bakkeberg har vært reingjeter tidligere og begge to er forventningsfulle og ivrige med på sankeplassen under årets innsamling. Vågå tamreinlag består av 220 medlemmer.

16 hjelpere Foto Roy Myrland

Flokken med reinsdyr skal over riksveien på Valdresflye og dermed så trengs det folk for både å flytte netting og varsle trafikkanter.

17 til hest Foto Roy Myrland

Reingjeterne til hest har gjort jobben sin og trekker mot samleplassen.

18 Reingjeter Valdresflye Ola Vaagaasarøygard Foto Roy Myrland

Ola Vaagaasarøygard er både høyt og lavt på sankedagen. Den topptrena og ivrige reinsgjeteren er både med i helikopter og "beinflyr" høstvåte myrer for å få dyra inn. Dessuten er han en habil rytter når flokken skal inspiseres i sommerhalvåret.

13 helikopter airflight beitostølen Foto Roy Myrland

Helikopteret sørger for å drive flokken inn de siste kilometerne når reingjerdet går over til en "trakt" som sørger for å lede flokken inn i kveet.

19 Reinflokk Vågå Tamreinlag Valdresflye -10 Foto Roy Myrland

Det er et imponerende syn "live" og anbefales virkelig å oppleve. Overgjeter Kenneth Jacobsson ville dele flokken i to og slik ble det. Dermed blei ca. 1800 dyr drevet inn i kveet første sankedag, mens de resterende ble holdt under kontroll med netting/stengsler og gjetere/hunder til dagen etter.

20 nettingrull valdresflye Tamrienlag Natur NAsjonalpark Foto Roy Myrland

Det er noen kilometer med nettinggjerde på Valdresflye som sørger for effektivt å lede dyrene inn på oppsamlingsplassen.

21 Klar for reinsflokken Foto Roy Myrland

De venter på flokken sin nå noen av Norges fremste og dyktigste "reinsfolk". Det er blitt ettermiddag sankedagen og alle ting er i orden til storflokken kommer "dundrende" i trakta og skal inn i kveet. Alle kan sin jobb og det er imponerende hvordan arbeidet effektivt og stille gjøres. Når dyrene kommer inn i "silen" så er det det virkelige arbeidet starter, da skal nemlig hvert enkelt dyr fanges inn med "håndkraft" og håndteres inn til både veiing og kontroll!

23 Heli-driving Foto Roy Myrland

Så er det klart for "finale". Helikopteret med særdeles dyktig pilot og erfaren overgjeter ombord driver flokken inn den siste kilometeren.

24 stor flokk over veien og inn i kveet Foto Roy Myrland

Reinsflokken kom trygt og sikkert over Rv. 51 og gjetere og hjelpere holdt seg godt i skjul for ikke å skremme dyrene.

25 Prinsessen på Fly Reindeer Foto Roy Myrland

Hverken folk eller dyr er like, men noen skiller seg ut, og "Jotunheimprinsessa" var flottest!

6 overgjeter ferdig med oppdrag Foto Roy Myrland

Helikopteret har gjort jobben sin og Kenneth Jacobsson har igjen, sammen med sine medarbeidere, fått flokken velberget inn. I 33 år har han gjett her i fjellet.

27 Reingjeter langs veien til hest med hund Foto Roy Myrland

De er fornøyde nå både folk og dyr. Ole Kristian Lien (bildet over) på hesten "Bella" har hatt en lang og vellykket dag i Jotunheimen.

8 innhegning Vågå tamreinlag Bessegen Naturopplevelse Jotunheimen Valdres Oppland Foto Roy Myrland

Dyrene roer seg ned i innhegningen med Besseggen i bakgrunnen. Reinsdyrene går rundt og rundt, og de går bestandig " mot sola. Dessuten så hender det at de gir litt lyd fra seg , og det høres ut som svak "grynting".

29 Pål Grev Styreformann Vågå Tamreinlag Foto Roy Myrland

Pål Grev (bildet over) er styreformann i Vågå tamreinlag og er strålende fornøyd med reinsdyrsankingen 2010. Med dyrene i kveet så er det nå medlemmene sin jobb å sørge for sortering, vurdering og annen skjøtsel av den flotte og "spenstige" reinsflokken som regjerer i Peer Gynt og Jo Gjende sitt rike. 

Og det, det kan du se og lese mere om i neste artikkel her på nettsiden PåNeset.no.

Foto og tekst .Roy Myrland

16.09.10