Fargerik, full av historier og med tommelhull.

 

Historien om det som oppdragsgiver kaller "Valdresgenseren2016" . 

 strikkegenser valdres

 Foruten å sørge for å holde en kropp varm i vinterkulda, kan også et strikkeplagg si mye. Da ideen om å anskaffe seg en helt unik og "egen" genser kom, blei det noen runder med mønsterkikking og garnbutikkbesøk. Det å anskaffe seg et slikt plagg kan gjøres på flere måter. Noen går til butikken og kjøper, andre får kjente til å lage, eller strikker sjøl. Eli Halvorsen i Vestringsbygda ved Aurdal i Valdres er ei fingernem og kreativ dame med pinner og garn. Hun klarer også å fortelle historier i sine arbeider og strikker på oppdrag om noen ønsker seg et personelig, varmt og godt plagg. Derfor blei hun valgt til å lage mønsteret og strikke det som undertegnede i denne artikklen kaller "Valdresgenseren2016". 

 

Kun noen ord og streker om bakgrunnen og historien til symbolene som var ønsket på genseren, var det Eli Halvorsen fikk via telefon og mail, før hun slapp tankene løs og lot strikkepinnene begynne å klirre. Tegning av mønster, fargevalg og strikking gjorde "strikke Eli" unna på kun 14 dager! Hun har solid erfaring i lage mønster sjøl og jo mer utfordrende, jo bedre er det for den erfarne kulturbæreren og håndarbeideren. "Rakfisk-genser", "Valdrestur-lue", "strikkeski" og strikket trekk til fuglekasser er noe av det hun har laget i sin meget mangfoldige strikkekariere.

 

Litt av historien på "Valdresgenseren2016", som er strikket i "høsestrikk" (les mer om det her https://no.wikipedia.org/wiki/H%C3%B8nsestrikk ) er som følger:

 

Fiskegarnet i bunn forteller om viktigheten av fisking for matauk i Valdres tidligere. De mange fiskevann og en spesiell fjord er i turkis over, og båten som smågutten en gang fikk ro og styre med, er fortsatt et uforglemmelig minne i en "bladfyk" sitt hode. Reinsdyra representerer friheten, vidder og det gode livet "aust i fjellet". 

Elementer fra det tradisjonsrike mønsteret i "Valdreskofta" er strikket i lakse-rosa. Over der kneiser Torfinnstindene, Falketind og resten av tinderekka i Jotunheimen, sammen med Rundemellen i Øystre Slidre, kreativt lagt inn i mønsteret av Eli Halvorsen. At saueflokken er med har sin helt naturlige forklaring for en som har vært med i sauefjøset siden han kunne gå, og som har opplevd både glede og slit gjennom mange turer for å se etter eller å sanke sau i Skrautvål sameige. Øverst på skuldrene avsluttes genseren med det gamle mønsteret fra Skrautvål skole, som min mor har strikket i alle de år. Ermene på genseren er det beste på den varme og lune ullgenseren. Der er det laget hull til tommelen om mansjettene/ribbekanten på ermene brettes ned, slik at om det trekker litt kaldt er det fortsatt varmt på hendene.

 eli valdresgenser Valdresgenseren2016

Det var mye av fortellingen bak "Valdresgenseren2016". Har du et par tanker eller ideer til et plagg eller noe som kan lages med strikkepinner eller heklenål?  Eller ønsker din "unike genser2016"/ lue, ta en titt på litt av hva "strikke Eli" lager her.

Tekst og oppdragsgiver for "Valdresgensereren2016": Roy Myrland 04.03.16

Foto: Elis strikkeside