Ukens fremmedord: Collage

Ukens fremmedord: Collage

Ukens fremmedord er collage.

Collage (Fransk:Coller=klistre) er et helhetlig bilde som er komponert av ulike pålimte materialer, hvor man kombinerer forskjellige utsnitt som tekst, tegninger, maleri, bilder og/eller tredimensjonale materialbiter. Om man klister inn materialer med litt tykkelse får bildet et lavt preg av relieff, men collageteknikken kan også være utført utelukkende digitalt.

Den franske maleren Braque (1882-1963) brukte denne teknikken for første gang I Stilleben med fiolin fra 1909-10, ved å slå en spiker inn i en abstrahert komposisjon. Teknikken ga mersmak og har i ettertid blitt flittig brukt i kubismen, dadaismen og surrealismen, ofte i absurde eller overraskende konstellasjoner.

-Bia

Kilder:
Fremmedord.org. Hentet fra: https://fremmedord.org/hva-betyr/collage-kollasj/
Store norske leksikon. Hentet fra: https://snl.no/collage


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five × 3 =