Få øye på det, før det er for sent! -Verdens diabetesdag 2016

Verdens diabetesdag Diabetesdagen 2012 var Ypsilon i Drammen farget blå. Foto Jan Arne Dammen

Verdens diabetesdag 2016 som markeres den 14.november verden over har fokuset på diabetes og syn. Diabetesforbundet samarbeider i år med Optikerforbundet for å sette fokus på optikerens potensial for å kunne identifisere mulig uoppdaget diabetes type 2.

På tvers av kulturer symboliserer den blå sirkelen liv og helse. Blåfargen reflekterer himmelen som forener alle nasjoner, og som også er fargen på FN-flagget.
På tvers av kulturer symboliserer den blå sirkelen liv og helse. Blåfargen reflekterer himmelen som forener alle nasjoner, og som også er fargen på FN-flagget.

Kommer snikende
Personer med diabetes har 25 ganger større risiko for synstap. Forandringer i øynene kommer snikende, og kan gjøre stor skade før de oppdages. Komplikasjoner av diabetes type 2, som skader på netthinnen, kan oppstå allerede før diabetesen oppdages.

Rundt 200.000 med type 2
Å leve med uoppdaget diabetes type 2 over tid kan skade de små blodårene i netthinnen. Dette kan gi synstap og i verste fall føre til blindhet. Høyt, ubehandlet blodsukker er også skadelig for hjerte, nyrer og føtter.
– I tillegg er det et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2. Undersøkelser tyder på at for hver 100 pasienter med kjent diabetes, kan det være mellom 50 og 100 med uoppdaget diabetes i befolkningen. Det totale tallet for diabetes type 2 i Norge kan med andre ord være mellom 300.000 og 400.000, når de udiagnostiserte er tatt med, forteller generalsekretær Bjørnar Allgot.

Generalsekretær Bjørnar Allgot. Foto Peder Sognedal
Generalsekretær Bjørnar Allgot. Foto Peder Sognedal

Mangler register
Diabetes er en alvorlig sykdom som skyldes mangel på insulin, og for mange også nedsatt insulinvirkning, såkalt insulinresistens. Men ingen sykdomsbilder er like; diabetes har like mange ansikter som det finnes personer med diabetes.
-Ettersom vi ikke har noe godt diabetesregister i Norge, finnes ingen sikre tall om utvikling i diabetes type 2 de senere år. Men rundt 1000 nye får diabetes hver måned, altså 12.000 i året, men mange av disse vet ikke om det, forteller generalsekretær Bjørnar Allgot.

28.000 med type 1
Stadig flere får diabetes og 28.000 lever med diabetes type 1 i Norge. Diabetes type 1, også kalt insulinavhengig diabetes, oppstår i alle aldersgrupper, men oftest hos barn og unge. Med bedre behandlingsmetoder og ny kunnskap om betydningen av sunt kosthold, fysisk aktivitet og egenomsorg minsker sjansene for å utvikle alvorlige komplikasjoner.

Diabetesdagen 2012 var Ypsilon i Drammen farget blå. Foto Jan Arne Dammen
Diabetesdagen 2012 var Ypsilon i Drammen farget blå. Foto Jan Arne Dammen

Offisiell dag
Verdens diabetesdag ble opprettet i 1991 av International Diabetes Federation og Verdens helseorganisasjon i bekymring for den økende helsetrusselen som diabetes utgjør. Dagen ble en offisiell FN-dag i 2007, og gir global oppmerksomhet til diabetes, spesielt til forebygging og bevisstgjøring rundt sykdommen. Datoen 14.november er fødselsdagen til Frederick Banting, som sammen med Charles Best var sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922.

Hva er den blå sirkelen?

– Den blå sirkelen, Unite for diabetes, er et globalt symbol for diabetes, og fordi den internasjonale diabetesfargen er blå, er den blitt brukt i sirkelen. Den blå sirkelen er logoen til Verdens diabetesdag og betegner det viktige samholdet i det globale diabetessamfunnet, forteller generalsekretæren.

Mer informasjon på Diabetesforbundets nettside

Symptomer

Finn ditt lokale lag

Foto og tekst av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 − 1 =