Omvendt integrering.-Alt foregår for alle, på Peder Morset Folkehøyskole i Selbu.

Erik Bjørn og Frode Welve Peder Morset Folkehøyskole, Selbu Trøndelag, Foto Roy Myrland/www.langsveien.no
Rektor Einar Bjørn og vaktmester Frode Welve på Peder Morset Folkehøyskole i Selbu på bildet over.

I dag, 19. mai 2017 er det på dagen 74 år siden motstandsmann Peder Morset  fra Selbu ble skutt på Kristiansten festning i Trondheim. Morsetfamilens innsats og kamp mot okkupasjonsmakten under 2. verdenskrig er beskrevet i Per Hanson sin bok, “Og tok de enn vårt liv”.
I 1976 ble Peder Morset Folkehøyskole åpnet etter iniativ fra Helge Morset, sønnen til Peder Morset. Skolen driver med “omvendt integrering” og er en frilynt folkehøyskole. Der er det skoletilbud til mennesker med ulike utviklingshemninger, som utgjør to tredeler av elevmassen, pluss at den skaper god integrasjon mellom alle elevene.-Allt er for alle, sier rektor Einar Bjørn i videointervjuet under.
Artikkelen fortsetter under intervjuet med rektor Einar Bjørn og vaktmester Frode Welve

Om Peder Morset på Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Peder_Morset
Om Og tok de enn vårt liv” på Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Og_tok_de_enn_v%C3%A5rt_liv
Foto og video: Roy Myrland
Tekst: Bjørn Erik Brandsæter Helgeland og Roy Myrland
På sine hjemmesider skriver skolen følgende:

Om skolen

Vi er en frilynt folkehøgskole tuftet på menneskeverd og demokrati. Vi underviser i en rekke typiske folkehøgskolefag.

Vi kaller vår idé for omvendt integrering. Denne kombinerer vi med folkehøgskolens pedagogikk. Vi tror at Peder Morset folkehøgskole gir deg kompetanse som er vanskelig å skaffe andre steder. Erfaringene herfra vil være til nytte og glede for deg i liv og arbeid uansett hva du velger å bli eller gjøre.

Vi har plass til 68 elever. Av disse er 40 plasser for elever med dokumentert lettere utviklingshemming i en eller annen form. De resterende 28 plassene er åpne for elever uten slik dokumentasjon. Alle bor på eget rom, med eget bad, i et hus sammen med opptil ni andre elever. Sammen har de ansvar for å skape et hjem for seg selv og hverandre.

Vi tilbyr en spennende skolehverdag og utfordringer som passer for deg, enten du er nybegynner eller viderekommende. Vi lar alle være synlige som hele mennesker, med rettigheter og plikter. Vi er opptatt av fellesskap, inkludering, likeverd, toleranse, deltakelse og demokrati. Du vil utvikle deg mye gjennom alle menneskemøter i hverdag og fest, og samtidig gir vi deg solide utfordringer innenfor ditt fagvalg. Her kan du bli den du er.

Dette er ihvertfall vår påstand. Om den stemmer, kan du bare finne ut ved å være elev her.

Før du søker, ta deg gjerne en tur innom vår blogg: pedern.no og vår facebookside.

Likte du det du leste og så? Klikk her.

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 + thirteen =