Her gikk Verdalsraset 19. mai 1893

Her gikk Verdalsraset 19. mai 1893

I dag 19.mai 2018 er det 125 år siden Verdalsraset gikk. Det var natt til 19.mai 1893 Verdal ble rammet av Norges dødeligste ras i historisk tid. 55 millioner kubikkmeter masse rant ut og oversvømte hele Verdal. 3 km² hadde forsvunnet i leirmassene, samt 105 gårder, tusenvis av dyr og 116 mennesker.

Leirskred

Høsten hadde vært regnfull, vinteren snørik og våren kom med mye nedbør. Dette gjorde at leiren ble ustabil og at kvikkleireskredene ble utløst. Verdalsraset var et stort leirskred og skredet forandret landskapet fullstendig. Verdalselva har også vært årsak til skred av mindre omfang både i eldre og nyere tid.

Minnebauta

Ved fylkesvei 757 fra Verdal retning Sverige ligger minnebautaen Lysthaugen. Den er plassert på gravstedet til 33 av de omkomne. Bautaen kom på plass året etter raset og gravplassen ble vigd 19. mai 1894, på dagen ett år etter at raset gikk. Her er det også plassert oppslagstavler med utsikt over Verdal og som gir et lite innblikk i hva som skjedde denne dramatiske natten for 125 år siden.

Mer info. Verdal Historielag

Kilde. Store Norske Leksikon
Av Kristian Dammen Skjelvan og Jan Arne Dammen

Fin utsikt over Verdal fra minnelunden.
Her gikk Verdalsraset 19.mai 1893 og det er rart å tenke på, sier Kristian Dammen Skjelvan og peker mot Aker Verdal
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × two =