Reinsdyrsankinga utsatt. -Været er lunefult og til tider brutalt i Jotunheimen

Reinsdyrsanking ola vaagaasarøygard
Været byr på utfordringer for reingjeterne i reinsdyrsankinga til Vågå Tamrein A/S nå.

Istedenfor å samle inn rein med gode kollegaer og styre flokken sammen, må “de sprekeste av de spreke fjellfolka”,  med toppdreserte hunder og hester, utsette reinsdyrsankinga p.g.a. været.

Overgjeter Ola Vaagaasarøygard (bildet over) kjører gravemaskin isteden. Det må dreneres vann i silen inne i sorteringsanlegget, etter det voldsomme været som er har vært i fjellet denne uka.

 

Dyrevelferd er viktig. Overgjeter Ola Vaagaasarøygard velger å bruke tid og resurser på at reinsdyra skal slippe å tråkke rundt i søle og møkk inne i sorteringsanlegget.

Skodde, kraftig vind fra vest og nedbør i alle varianter, forhindret at reinsdyrene ble samlet inn, som planlagt, på Valdresflye onsdag 12. september.

Ola vaagaasarøygard overgjeter valdresflye besseggen foto roy myrland

-Vi håper å komme igang med inndrivingen i anlegget søndag førstkommende. Dermed vil salg av reinsdyrskrotter først kunne starte i begynnelesen av neste uke, fortalte Ola Vaagaasarøygard innimellom stormkastene 12. september med sludd og snø i lufta.

Reingjeterne gør en krevende jobb til fots og driver rein ut av lavereliggende skogsområder nå. De “presser” dyrene opp mot Valdresflye, men selve inndrivingen av storflokken, som gjøres med helikopter, er utsatt.

Regn med rein i veien ei ukes tid framover på veien over Valdresflye.

Sanke- og slakteanlegget er rigget for høstslakt, men salget av reinsdyrkjøtt direkte til forbruker er utsatt til over helgen. -Om været blir bedre.

Vågå Tamrein skriver på sine sider 12.09.18

På grunn av dårlig vær, så ser vi oss nødt til å utsette inntaket på valdresflya til søndag 16.9. Slaktinga blir mandag 17.9 og 18.9. For bestilling og avtale om henting av kjøtt, ring Pål Grev på tlf 90899510

Høsten 2010 laget jeg disse to artiklene fra Valdresflye og Vågå Tamrein A/S sin høstslakt.

Reinssamling 2010 med Vågå Tamrein A/S del 1

Reinssamling 2010 med Vågå Tamrein A/S del 2

Foto og tekst: Roy Myrland 13.09.18

 

Artiklene fra 2010 følger under.

Reinsanking med Vågå tamreinlag på Valdresflye 2010, del 1.

Roy Myrland har produsert og har alle rettigheter til tekst og bilder i denne artikkelen. Det var reinsdyr som ble jaktet på av de første som kom hit til landet for ca. 12000 år siden. Noen av deres boplasser er funnet og dokumentert ved “Skysletta” i gamle Brunlanes kommune, i forbindelse av utbygningen av den nye E 18 mellom Larvik og Porsgrunn.

 I og rundt Jotunheimen er det fire tamreinlag som sanker inn reinsdyr for merking og slakting nå på høsten.

Det er en spennende og uforglemmelige naturopplevelsen å få observere ca. 3500 reinsdyr samles sammen i løpet av en dag, av noen av Norges dyktigste reingjetere til fots og på hest. Dessuten var det med noen toppdresserte gjeterhunder og en imponerende dyktig “heli-gjeter” og hans “redskap” på Valdresflye midt i September!

 

Det er rett som det er skilter varsler om vilt i veien, men på Valdresflye er det virklelig alvor sånn midt i September..

1 Bitihorn Valdresflye Snø Foto Roy Myrland

Dessuten så kan fjellet overraske nå på høsten, snø tidlig om morgenen og nydelig høstvær utover dagen. På bildet over er det Vandrehjemmet på Valdresflyet som har fått snø på seg, med Bitihorn kneisende i bakgrunnen.

2 Beitende rein Foto Roy Myrland

Vågå tamreinlag har flere tusen dyr beitende i områdene nord for Bygdin på Valdresflye og alle disse dyrene samles inn to ganger i året, høst og vinter, for kontroll, merking og slakting.

3 rein bakketopp Valdres Oppland Foto Roy Myrland

Reinsdyra er vare og lette til beins og kalven er aldri langt fra sin mor gjennom sommeren.

4 Gjerding Reingjerde Valdresflye Foto Roy Myrland

Men, nå er det høsten og reinsdyra skal inn i innhegninger og sorteres for liv og slakt. I Vågå tamreinlag er det bygdefolk som sitter på aksjene og det er en stor begivenhet for engasjerte og positive Gudbrandsdøler når sanke-/slaktedagen er der.

5 Helikopter Valdresflye Reinsanking Foto Roy Myrland

Reinsdyra forflytter seg raskt om de vil, og de går hurtig mot vinden i fjellheimen. Da er det helt greit å ha en erfaren “heli-gjeter” bak spakene og overgjeter Kenneth Jacobsson i Vågå tamreinlag som “co-pilot” sankedagen.

11 Pilot Olav Gustav Rostad Ariflight Heli-gjeter Foto roy Myrland

“Heli-gjeter”, pilot og daglig leder i airflight.no, Olav Gustav Rostad (bildet over) har sin pilot-utdanning fra Sandefjord Lufthavn i 1998 og har vært med på sankingen i Jotunheimen i 8-9 år.

6 mMobilt Slakteri Nord-Trøndelag Valdresflye Foto Roy Myrland

Mens reingjeterne er i gang for å samle den enorme flokken rigges det istand på sanke/slakteplassen midt inne på Valdresflye. Det mobile slakteriet kommer fra Nord-Trøndelag og bemannes av proffe slaktere. Slaktingen skjer dermed i beiteområdet uten at dyrene utsettes for lange transporter i slaktebiler. Mattilsyn og veterinærer kontrolerer og følger prosessen her til fjells også, slik at vi er garantert den ypperste og beste kvaliteten på viltkjøttet fra Jotunheimen. Det er Norgesgruppebutikkene (eks. Spar og Meny) som selger reinsdyrkjøtt fra Valdresflye.

6 Flere rein Valdresflye Helikopter Foto Roy Myrland

Det har gått noen timer siden sankingen startet og flokkene blir større og større. Helikopteret sørger for å drive flokken sammen og i riktig retning. Det har seg nemlig slik at reinsdyra stort sett vil gå mot vinden foruten at de som oss også elsker sopp! Det betyr at de nok nødig vil forlate sine beitesteder hvor maten mest sansynelig smaker himmelskt nå.

8 bil Nevlunghavn Foto Roy Myrland

Fra Nevlunghavn var det også folk på “Flye” for å overvære dette spektakulære og flotte synet.

9 Nina og Knut Wellén Foto Roy Myrland

Nina og Knut Wellén hadde med seg Knut sin mor opp i høyfjellet, for å se og oppleve på nært hold hvordan det fantastiske arbeidet og innsamlingen skjer.

10 Peker Overgjeter Kenneth Jacobson Vågå Tamreinlag Foto Roy Myrland

Overgjeter i Vågå tamreinlag, Kenneth Jacobsson, har sammen med sine gjetere full kontroll på hvor reinen er i fjellheimen. I en tankepause for helikopteret peker og forklarer han hvor og hvordan han vil ha det. Ansvaret, engasjementet, kunskapen og yrkesstoltheten til reingjeterene er imponerende og det er ikke noen som “mukker” når “sjefen sjøl” (med 33 års gjetererfaring i området) gir beskjed.

12 walkie og kikkert Foto Roy Myrland

Walkie-talkie og kikkert er med i luften også. Det gis beskjeder hele tiden til gjeterne på bakken hvor og hvordan flokken/flokkene beveger seg. Dermed kan de effektivt være med med både hunder og hester for å styre flokken.

15 Tusenvis med rein Valdresflye Foto Roy Myrland

Og det er FLOKK! Ca. 3500 dyr er i bevegelse mot reingjerdet og samlekveet samtidig.

14 Knut Lund og Kjell Bekkeberg Foto Roy Myrland

Knut Lund (til venstre) er aksjeier i Vågå tamreinlag og har også drevet “Bessheim” sammen med sin kone siden 1948. Kjell Bakkeberg har vært reingjeter tidligere og begge to er forventningsfulle og ivrige med på sankeplassen under årets innsamling. Vågå tamreinlag består av 220 medlemmer.

16 hjelpere Foto Roy Myrland

Flokken med reinsdyr skal over riksveien på Valdresflye og dermed så trengs det folk for både å flytte netting og varsle trafikkanter.

17 til hest Foto Roy Myrland

Reingjeterne til hest har gjort jobben sin og trekker mot samleplassen.

18 Reingjeter Valdresflye Ola Vaagaasarøygard Foto Roy Myrland

Ola Vaagaasarøygard er både høyt og lavt på sankedagen. Den topptrena og ivrige reinsgjeteren er både med i helikopter og “beinflyr” høstvåte myrer for å få dyra inn. Dessuten er han en habil rytter når flokken skal inspiseres i sommerhalvåret.

13 helikopter airflight beitostølen Foto Roy Myrland

Helikopteret sørger for å drive flokken inn de siste kilometerne når reingjerdet går over til en “trakt” som sørger for å lede flokken inn i kveet.

19 Reinflokk Vågå Tamreinlag Valdresflye -10 Foto Roy Myrland

Det er et imponerende syn “live” og anbefales virkelig å oppleve. Overgjeter Kenneth Jacobsson ville dele flokken i to og slik ble det. Dermed blei ca. 1800 dyr drevet inn i kveet første sankedag, mens de resterende ble holdt under kontroll med netting/stengsler og gjetere/hunder til dagen etter.

20 nettingrull valdresflye Tamrienlag Natur NAsjonalpark Foto Roy Myrland

Det er noen kilometer med nettinggjerde på Valdresflye som sørger for effektivt å lede dyrene inn på oppsamlingsplassen.

21 Klar for reinsflokken Foto Roy Myrland

De venter på flokken sin nå noen av Norges fremste og dyktigste “reinsfolk”. Det er blitt ettermiddag sankedagen og alle ting er i orden til storflokken kommer “dundrende” i trakta og skal inn i kveet. Alle kan sin jobb og det er imponerende hvordan arbeidet effektivt og stille gjøres. Når dyrene kommer inn i “silen” så er det det virkelige arbeidet starter, da skal nemlig hvert enkelt dyr fanges inn med “håndkraft” og håndteres inn til både veiing og kontroll!

23 Heli-driving Foto Roy Myrland

Så er det klart for “finale”. Helikopteret med særdeles dyktig pilot og erfaren overgjeter ombord driver flokken inn den siste kilometeren.

24 stor flokk over veien og inn i kveet Foto Roy Myrland

Reinsflokken kom trygt og sikkert over Rv. 51 og gjetere og hjelpere holdt seg godt i skjul for ikke å skremme dyrene.

25 Prinsessen på Fly Reindeer Foto Roy Myrland

Hverken folk eller dyr er like, men noen skiller seg ut, og “Jotunheimprinsessa” var flottest!

6 overgjeter ferdig med oppdrag Foto Roy Myrland

Helikopteret har gjort jobben sin og Kenneth Jacobsson har igjen, sammen med sine medarbeidere, fått flokken velberget inn. I 33 år har han gjett her i fjellet.

27 Reingjeter langs veien til hest med hund Foto Roy Myrland

De er fornøyde nå både folk og dyr. Ole Kristian Lien (bildet over) på hesten “Bella” har hatt en lang og vellykket dag i Jotunheimen.

8 innhegning Vågå tamreinlag Bessegen Naturopplevelse Jotunheimen Valdres Oppland Foto Roy Myrland

Dyrene roer seg ned i innhegningen med Besseggen i bakgrunnen. Reinsdyrene går rundt og rundt, og de går bestandig ” mot sola. Dessuten så hender det at de gir litt lyd fra seg , og det høres ut som svak “grynting”.

29 Pål Grev Styreformann Vågå Tamreinlag Foto Roy Myrland

Pål Grev (bildet over) er styreformann i Vågå tamreinlag og er strålende fornøyd med reinsdyrsankingen 2010. Med dyrene i kveet så er det nå medlemmene sin jobb å sørge for sortering, vurdering og annen skjøtsel av den flotte og “spenstige” reinsflokken som regjerer i Peer Gynt og Jo Gjende sitt rike.

Og det, det kan du se og lese mere om i neste artikkel her på nettsiden PåNeset.no.

Foto og tekst .Roy Myrland

16.09.10

 

Reinsdyrsanking med Vågå tamreinlag på Valdresflye 2010, del 2.

Tamreinflokken til Vågå tamreinlag blir samlet sammen to ganger i året, høst og vinter, på Valdresflye i Jotunheimen. Kontroll, merking og utsortereing av slaktedyr skjer da. Her følger bildeserie nr. 2 fra høstsamlingen på Valdresflye 2010.

Videosnutten inneholder intervju med Pål Arne Snerle som forteller litt om “siling”.

Bildeserie nr. 1.

Pål Arne Snerle på Youtube.

Artikkelen fortsetter med 24 bilder og tekster-

Dyr Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Mor og kalv i følge i høstlige Jotunheimen.

Nedsnødd Bobil Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Været skifter fort i fjellet og det kan komme litt snø i September.

Takk Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Etter at gjeterene, både til fots, på hest og i luften, hadde fått dyrene inn i kveet, var det takknemmlige folk som tok i mot. William Bjørn på hesten “Mimir” var glad og fornøyd etter dagens økt.

Hester og jenter Foto Roy Myrland

Reingjeterene Lillian Anita Jacobsson (til venstre på bildet over)  med hesten “Blesi” og Ragnhild Jacobsen med hesten”Heidar” var fornøyde med den vellykkede sankingen de også.

Opp pakning Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Ole Kristian Lien med “Bella” er som de andre gjeterene forberedt på at ikke alt her i livet går etter klokka. Spesielt når det er snakk om gjeting og fjellet er det viktig å ha med opp-pakning og utstyr som sikrer at en kan klare seg om det skulle bli litt ruskevær.

Gjerde Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Det er mange mennesker i sving for å sikre og roe dyrene i innhegningene.

 

hele anlegget

Samleanlegget på Valdresflye er delvis nedmonterbart. Det transportable slakteriet er i den hvite traileren på bildet over.

inngjert

Det er flotte og spenstige dyr som blir samlet inn. Utsorteringen av slaktedyr går etter vekt.

silen2

Reinsdyrene står kun kort tid i denne innhegningen før de “sluses” videre til merking og sortering. Etter at slaktingen er unnagjort tar det bare noen få timer før skrottene er fraktet ned til Dal ved Eidsvoll for videre distribusjon til Norgesgruppen.

Delegering Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Lederen i Vågå Tamreinlag, Pål Grev, gir sine instruksjoner og beskjeder inne i “silen” hvor dyrene blir fanget inn for hånd.

Du kan høre og se Pål Arne Snerle, fortelle mere om det her på Youtube.

 

inne i silen 2 Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Fra den store flokken i samlekveet blir mindre flokk jaget inn i silen for innfanging. Det er erfarne og kunskapsrike folk som kan MYE om reinsdyr og -skjøtsel som gjør denne jobben.

Vekter Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Vektene for reinsdyra er i disse boksene.

tastatur og rein Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Veiinga går elektronisk midt inne på Valdresflye i 2010.

Fanget og lagt ned Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Det er solid erfaring og kunnskap blandt reingjeterene. Lillian Anita Jacobsson fanger inn reinsdyra stort sett for hånd og det kreves faste og solide grep for å få dyret under kontroll.

Lasso Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Reinsdyr og lassoen hører liksom sammen, men i Vågå Tamreinlag var det ikke så mange som brukte den.

Folk Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Det gikk veldig bra med litt god  kvinne- og mannekraft

fanget rein

Tamrein er ikke helt rette ordet for disse prektige dyrene. Det var viktig å holde taket, dyrene er spreke!

 

Statestikk Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Inge Eide fører statistikken over dyrene som blir håndtert. Den tidligere læreren gjorde unna sin militærtjeneste i Stavern og fortsatt godt kjent “PåNeset”! Spesielt turene fra Berg kirke tilbake til leier`n husker han godt.. det blei noen løpeturer det, erindrer han.

Selskapslogo Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Mattilsyn og veterinærer følger slaktingen for å sikre den beste kvaliteten på kjøttet og dyrenes velferd.

Målere Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Fra Nord-Trøndelag kom veterinær Terje Eggen fra Overhalla (til venstre på bildet over) og reineier Hans Erik Sandvik fra Snåsa. De to er blandt de fremste i landet når det gjelder kunnskap om og erfaring med målinger av “nedfallet fra Tsjernobyl i -86”. Bequrell måling av slaktedyrene er  fortsatt nødvendig og gjøres med “røret” og skjermen, de to viser på bildet over. Sjølve målingen foregår ved at dyret blir lagt på bakken og “røret” blir tredd “litt skrått forover” opp mellom bakbeina på dyret.  Avlesingen blir øyeblikkelig synelig på skjermen.

Målt Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Statistikk og nøyaktighet sjøl om det er travelt arbeide.

Merket Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Merking med både kniv og plast. Årets kalver får skåret inn hakk i ørene for å vise hvem de er, foruten moderne plastmerker.

Salting Steinsalt Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Det er ikke bare kjøttet som blir utnyttet. Gevir og skinn fra slaktingen blir umiddelbart saltet ned og fraktet til Ølen i Rogaland. Det er firmaet Granberg garveri som gjør og har gjort denne jobben i “alle de år”.

Snøvær Tamreinlag Valdres Valdresflye Vågå Tamrein Reinsanking Foto Roy Myrland

Olav Granberg er daglig leder i Granberg Garveri A/S og fikk hjelp av Pål Flatøen fra Vågå Tamreinlag i skinnbehandlingen slaktedagen. Da bildet blei tatt så blei det til at det blei lit prat.. Da kom det nemlig ei god historie til og det er at Pål Flatøen har vært og er fortsatt gift med sin kone Kari og hun er fra Karlsro på Brunlanes!

Det var reinsdyr som ble jaktet på av de første som kom hit til landet for ca. 12000 år siden. Noen av deres boplasser er funnet og dokumentert ved “Skysletta” i gamle Brunlanes kommune, i forbindelse av utbygningen av den nye E 18 mellom Larvik og Porsgrunn.

 I og rundt Jotunheimen er det fire tamreinlag som sanker inn reinsdyr for merking og slakting nå på høsten.

Det er en spennende og uforglemmelige naturopplevelsen å få observere ca. 3500 reinsdyr samles sammen i løpet av en dag, av noen av Norges dyktigste reingjetere til fots og på hest. Dessuten var det med noen toppdresserte gjeterhunder og en imponerende dyktig “heli-gjeter” og hans “redskap” på Valdresflye midt i September! 

Foto og tekst:

Roy Myrland

26.09.10

 

 

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

two × 5 =