SKIGAL-museet på Levanger – garasjen til Vidar er ikke som andre garasjer

SKIGAL-museet på Levanger - garasjen til Vidar er ikke som andre garasjer

Garasjen på Levanger er blitt et skimuseum med en rikholdig samling av små og store godbiter fra den store ski verden. Skigal, det er Vidar Kvam Aksnes fra Levanger og han er som navnet tilsier Skigal.

Vidar med landslagsdressen til Marit Bjørgen og drakta til syklisten Thor Hushovd. Foto Jan Arne Dammen

I museet hans finnes et utall av signerte startnummer, skidresser, skier, staver, luer, skismurning, og et vell av rariteter, som f. eks. en av de første rulleskiene.

Gode historier følger med

Og Vidar har en historie å fortelle om hver eneste ting han har. Som startnummeret Petter Northug jr. gikk med i sprinten i Stockholm i 2011 der Petter ble nummer to. Men det Petter ikke visste underveis var at en svensk fotballpøbel hadde gitt uttrykk for at han skulle ta denne nordmannen.

– Trusselen ble tatt på alvor av svensk politi, som holdt godt øye med Northug. Det gjorde også treneren og skismøreren hans som også var politi, Kristoffer Moan. Northug hadde lagt merke til at han ble uvanlig godt passet på, men fikk ikke vite om trusselen før etter rennet. «Takk for hjelpen under sprinten i Stockholm», står det på det signerte startnummeret som Petter ga til Moan som igjen gav den videre til SKIGAL-museet, forteller Vidar.

De første konkurransestavene til Frode Jermstad, Eldar Rønning og sistemann var ei jente på Nessegutten som arvet de før de havnet her.
Favoritt

Vidar har mange favoritter, men den største er uten tvil Marit Bjørgen.
– Ikke bare var hun en ener i sporet, men også utenfor var hun en ener. Alltid lojal overfor både klubb og landslag og hun tok seg alltid tid til barn og unge som ville ha et bilde eller autografer, sier han.

Frivilligheten høyt i kurs

Jeg ble kjent med Vidar under Ridderrennet på Beitostølen og han var lett å be om hjelp. Han er kjent for hjelpsomheten og frivilligheten og slik er han og SKIGAL museet blitt kjent i skimiljøet. Det gjenspeiler seg i at det stadig kommer nye gjenstander inn til museet.

Klenodium

Vidar Kvam Aksnes skulle gjerne hatt restene av Oddvar Brås ødelagte stav fra VM-stafetten i 1982. Men han kan vise oss noe annet. På veggen henger bilder og en limerick av Per Nordigarden sammen med den ødelagte bindingen til Pål Trøan Aune fra skisprinten i Drammen 2016.

Vidar leser fra Nordigardens bok og på veggen ser vi bildene og bindingen og limericken innrammet.

Ikke akkurat staven til Brå
denne her, jeg var heldig å få
da uheldige Pål
hadde kommet i mål
kun på en ski, som svært mange så.

EIDE-STAVEN
Her viser han fram Eide-staven som ble produsert av Odd B. Eide Sportsvarefabrikk. Det var en liten lokal bedrift i Leksvik i Nord-Trøndelag som var leverandør av skistaver til den norske skieliten i 1960- og 1970-årene.

Noe av det Vidar setter mest pris på er denne signerte t-skjorta med navntrekket til noen av Norges beste skiløpere gjennom tidene. Som Gjermund Eggen, Odd Martinsen, Ove Aunli, Berit Aunli, Vegard Ulvang for å nevne noen.
Dette er stas, skidressene til løypepatruljen fra sesongåpningene på Beitostølen. Vidar sender en varm takk til Viljar Aasan på Beitostølen for disse flott dressene. Foto Jan Arne Dammen

Vidar demonstrerer et gammelt smørejern fra SWIX, som han også har et samarbeid med.
Til og med et signert sete fra Lerkendal har fått sin plass i garasjen. Foto Jan Arne Dammen

Et tørkle fra fredsløpet i 1946 står høyt i kurs
Landslagsdrakta til Sture Sivertsen

Han har en samling av bladet SKIsport fra 2002 til 2019. Det er noen hull i samlingen, så har du noen eksemplarer liggende, ta kontakt med Vidar.

Pushwagner sin signerte trøye har fått sin plass.
Skulle du være en tur i Levanger så ta kontakt med Mr.Skigal Vidar Aksnes og besøk museet.
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen + ten =