Temmer 280 hester med tommelen – Mats Bjerknes i sin unike bil

Temmer 280 hester med tommelen - Mats Bjerknes i sin unike bil

Mats Bjerknes fra Flå i Hallingdal, har alltid hatt en drøm om å kjøre bilcross som de andre i familien. Under Mountain Rally Rullestol på Haglebu holdt han et humoristisk og flott foredrag om guttedrømmen som ble til virkelighet. Nå er han en av svært få i verden som kjører bilcross med joystick som i et dataspill, men på bane. Noe som imponerte bl.a. den tidligere landslagssjefen Morten Aa Djupvik, nå ansatt i Stiftelsen VI.

Julaften og gode venner

Mats ble født med en muskelsykdom som gjør at musklene i kroppen svinner og siden han var syv år har han brukt rullestol. Uten kraft i bena og med nedsatt styrke i armene trodde han bilcrossdrømmen aldri ville la seg oppfylle. Men takket være gode venner, en nevenyttig far og mange ildsjeler som har stått på så kunne han rulle ut på bilcrossbanen i sin BMW 325 i 2006.
– Julaften og 17.mai blekner mot den dagen bilcrosskarrieren startet. Nå er bilcross en merkelig sport, for her kan man kjøpe konkurrentens bil for 9000 kroner etter løpet, heldigvis er det gjort unntak for denne bilen, forteller Mats.

Syvende far i huset
Faren Per Bjerknes er i full med å gjøre bilen klar for nok en dyst.

Dette er den fjerde bilen han har og faren Per har bygget om alle. I bilcrossmiljøet blir Per kalt «Den syvende far i huset», fordi han alltid stiller opp for å hjelpe og gi gode råd og tips. I 2017 ble Per hyllet og kåret til «Flås Superbygding» da NRK Sommertoget gjorde sitt stopp på stasjonen.
Mats kan vise til mange gode resultater som 2.plassen i BC Junior i 2008. Historiene er mange og som får latteren til å runge. Som da han fortalte om sikkerhetsrutinene i bilen foran et løp.


– En gang hadde vi glemt nakkestøtten. Da ble jeg ble teipet fast med gaffateip i hender og føtter og rundt hue i tillegg til 6-punkts sele, så var det eneste jeg kunne lea på var høyre handa og øya. Det gikk fint det, sa han.

Japanimportert

Det går hardt for seg og i et løp ble han kjørt rett i sia og bilen måtte vrakes, men det gikk heldigvis bra med Mats. De fikk bygget om en Volvo 940, men det er ingen racerbil og funka dårlig. Deretter var det en Renault som stod for tur, med den ble det finale på Roppemoen. Nå har han en selv importert en Nissan 350Z fra Japan med 280 hk.
– Den styrer jeg gass og brems kun med tommelen, nå er ikke det noen fordel, men det går fint, sier Mats og får applaus.

Landsfinalen

I 2016 ble han invitert til å kjøre Landsfinalen av Espen Kerim (NMK Konsmo) som hadde sikret seg en gullbillett. Denne gav han til Mats som han mente fortjente den, fordi Mats ser utfordringer i stedet for problemer.
– Det var karrierens høydepunkt for meg og utrolig morsom med flere tusen tilskuere på plass, selv om resultat ikke ble i toppsjiktet. Men jeg kom ikke sist, ler han.

Kort karriere som kartleser

Han fortalte også om at han kjøpt rallybil til lillebroren sin og at tanken var at han skulle være kartleser. Etter noen løp slo han det fra seg til glede for bilssportsforbundet, som synes det ikke var noe særlig om gutta lå med hjula i været langt inne skauen. Nå er han teamsjef i Mats Racing team og speaker på billøp, i tillegg til at han studerer film på Westerdals i Oslo.

Takker familien

– Jeg hadde aldri greid dette uten familien min som har stått på hele tida. Pappa har ofret fryktelig mye jobb og mye tid og farta land og strand rundt for at jeg kunne kjøre bilcross. Det har bokstavelig vært blod, svette og tårer og det er ikke tull. Men det har vært vert det, for det å kunne konkurrere på lik linje med andre har gitt meg utrolig mye, fortalte han.

Diskriminering

Mats fortale litt om hva Norges Handikapforbund jobber med, bl.a. mot diskriminering og holdninger i samfunnet. Noe av det som er drivkraften til Mats er at om noen sier at dette får ikke han til, ja da går det F i ham. Han forteller om en episode på skolen.
– En opplevelse fikk jeg på skolen på Flå da vi skulle strikke en bamse. Det er ikke det det kuleste jeg veit, men jeg kunne sikkert greie å strikke bamse. Men så kommer læreren bort til meg og sier at jeg skulle slippe å strikke bamse. Jeg spør hvorfor og læreren svarte at det får du ikke til uansett, hun mente det. Jeg ble forbannet og jeg skal love dere at jeg strikka bamse! Det er det det handler om, vis hva du kan. Det går ikke an å sitte i rullestol å være negativ. Da faller ingenting din vei. Men med en positiv innstilling kommer mye av seg selv, sa Mats Bjerknes til stor applaus.

Her suser han over målstreken i 2006 og kjørelisensen og guttedrømmen var i boks. Det var begynnelsen på et langt eventyr for Mats og ikke minst familien og motorsportsfolket .

Følg Mats Racingteam

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × four =