Persontilpasset behandling vil redde liv – Rosa sløyfe 2020

Persontilpasset behandling vil redde liv - Rosa sløyfe 2020

Hver dag får ti norske kvinner og menn den uvirkelige beskjeden om at de har fått brystkreft. Det er nesten dobbelt så mange som det var for rundt 60 år siden.

Heldigvis er det også flere som overlever, takket være avansert og persontilpasset behandling. Derfor går pengene fra årets Rosa sløyfe-aksjon til forskning på dette feltet.

Ellen Harris Utne styreleder i Brystkreftforeningen og Ingrid Stenstadvold Ross generalsekretær i Kreftforeningen håper så mange som mulig vil vise solidaritet med de brystkreftrammede i oktober og gjennom det støtte livsviktig forskning.

– Før fikk alle med brystkreft den samme behandlingen. I dag vet vi at kreftsvulster er like ulike som oss mennesker, og at en behandling som kan redde livet til noen, ikke fungerer hos andre. Vi trenger mer forskning på kreftsvulster for å kunne forutsi hva som vil hjelpe den enkelte pasient, forteller styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne.

Færre senskader

Mens noen brystkreftpasienter må ha operasjon, cellegift, stråling og hormoner for å bli friske, kan en operasjon være nok for andre.
– 1 av 3 brystkreftpasienter får smertefulle senskader etter kreftbehandling, og mye av dette kunne vært unngått dersom behandlingen var mer tilpasset den enkelte. Mer skånsom og treffsikker behandling vil føre til mindre bruk av cellegift og dermed gi færre senskader, forklarer Ingrid Stenstadvold Ross, som er generalsekretær i Kreftforeningen.

Vil komme andre kreftformer til gode

Hver oktober farges Norge rosa i solidaritet med brystkreftrammede. Når nordmenn i år bærer den rosa sløyfen, er de samtidig med og støtter viktig forskning på persontilpasset behandling.
– Bedre persontilpasset behandling er fremtiden. Jo mer vi finner ut om hvilken behandling som fungerer og ikke, jo flere nordmenn vil overleve og færre ha det vondt. Brystkreftforskerne har stor tro på at deres gjennombrudd også vil kunne overføres til andre kreftformer, så dette vil ha stor betydning for oss alle, sier Stenstadvold Ross.

Støtt ROSA SLØYFE

Fakta om Rosa sløyfe:
Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning.

Det er Brystkreftforeningen og Kreftforeningen som sammen arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen i Norge. Siden oppstarten i 1999 har nordmenn bidratt med over 280 millioner kroner til forskning på brystkreft.

Årets tema for aksjonen er persontilpasset behandling. Selv om to personer har lik diagnose, kan de trenge ulik behandling fordi kreftsvulstene er ulike. Mer forskning gjør at vi på forhånd kan forutsi hva som vil hjelpe den enkelte pasient. Da kan flere overleve og færre få senskader av behandlingen.

Fakta om brystkreft:
• Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner.
• I fjor fikk 3700 kvinner brystkreft for første gang.
• Også menn kan få brystkreft, og hvert år rammer sykdommen rundt 30 menn.
• Årlig dør rundt 600 menn og kvinner av brystkreft.
• Stadig flere nordmenn overlever brystkreft. 9 av 10 kvinner som rammes, overlever sin brystkreft i fem år eller mer.
• I Norge i dag er det nesten 50 000 personer som har blitt friske av eller lever med brystkreft.

Kilde: Kreftregisteret

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

thirteen − 2 =