Nye norske pass lansert

Nye norske pass lansert

– Nå har det kommet en ny versjon av det norske passet. Politiet har styrket ID-kontrollen som gjøres under søknadsbehandlingen, og passet er enda vanskeligere å forfalske. Dette er et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak. Det bidrar til å forebygge ID-misbruk og alvorlig kriminalitet som arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og terror, sier justisminister Monica Mæland.

Sikker utstedelse

Sikker utstedelse av pass og de kommende nasjonale ID-kortene er viktig for å nå målet om at en person kun skal ha én identitet i Norge. Publikum bestiller time på politiet.no på samme måte som før. Man kan søke om pass på alle pass- og ID-kontorer i Norge. I løpet av året innfører politiet varsling til personer som har pass som er i ferd med å utløpe. I første omgang gjelder dette for de med digital postkasse.

– Selv om det er kommet en ny versjon av passet, er det ikke nødvendig for de som har gyldig pass å søke om et nytt. Passet du har er gyldig til utløpsdato, og er fortsatt et godt og sikkert reisedokument, sier statsråden. Foto Torbjørn Tandberg

Høy kvalitet

En utstedelsesprosess med høy kvalitet i alle ledd er nødvendig for å bekjempe ulike former for kriminalitet. For å opprettholde god nok kvalitet i ID-kontrollen i forbindelse med søknadsprosessen, var det nødvendig å begrense antallet små passkontor. Publikum søker nå om pass i fysisk sikrede lokaler av medarbeidere med blant annet god ID-faglig kompetanse.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var først ut når Norges nye pass ble introdusert. Her blir passet testet for UV-lys. Foto Guri Solberg, UD

– I løpet av året setter vi i gang med to passbusser, for å sikre god tilgjengelighet i områder med lang reisevei til nærmeste pass- og ID-kontor. I alt for lang tid folk i grisgrendte strøk måttet ta en dag fri fra jobben for å skaffe seg pass, nå vil det bli enklere, sier Monica Mæland.


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

one × 2 =