Holdninger og fordommer – et hjertesukk fra Caisa

Holdninger og fordommer - et hjertesukk fra Caisa

Caisa Kirkeåsen (16 år) er en engasjert ungdom som har sett seg lei på hets og mobbing. Dette skoleåret går hun på UNG 11 i Drammen kommune. På fritiden driver hun med Teakwondo og er også glad i å fotografere.

En søvntung morgen i Drammen fanget av Caisa Kirkeåsen på vei til skolen.
Caisa skriver

Jeg er så lei av at barn, ungdommer og voksne blir trykka ned hver jævla dag. Du kan se det på busser på skoler, kanskje det ikke er så tydelig. Men det skjer rundt deg hele tiden uten at du registrerer det. På bussen kan det være at folk flytter seg eller ser stygt på deg. På skolen kan det være kommentarer om hudfarge, nasjonalitet og som Ikke egner seg på trykk. Sånne kommentarer må vi slutte med. For det er helt forferdelig. Det ødelegger mennesker.

Fordommer

Fordommer har vi alle mennesker, men noen av fordommene er verre enn andre. Vi vil jo ha tillit til dem rundt oss. Vi må stole på hverandre. Fins det en løsning på forskjellsbehandling og rasisme? Ja det gjør det, men hvor skal vi starte? Vi kan forandre verden, kanskje ikke hele verden, men vi kan forandre Norge og samfunnet vi lever i.
Så hvis vi klarer det i lille Norge, kan det påvirke land rundt oss å se at det er mulig å forandre på menneskesynet til folk. Jeg mener hvis vi starter med barn og ungdommer er det mye lettere å forandre på dette synet, i tillegg må vi også prate med de voksene.

FNs menneskerettighetserklæring

Det står faktisk i FNs menneskerettighetserklæring: Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.
Vi kan alle lære av barnehagebarn, de ser på alle som like mye verdt uavhengig av hudfarge og bakgrunn. De jobber mye med menneskeverd i barnehagen rundt FN-dagen, de synger sanger og lærer om menneskes rettighet. Tar læringen om likeverd slutt et sted?

Er ungdommen løsningen?

De voksene kan faktisk lære noe av oss ungdommen. Vi må bare tørre å si ifra først til de voksene og lære dem hvordan vi vil at vi skal bli behandlet. Da snakker jeg om alle mennesker uansett hvordan vi ser ut og kommer fra. Men det er også opp til oss ungdom å forandre på dette, for vi slenger mye dritt til hverandre. For hvis ikke vi ungdom klarer å forandre på hvordan vi ser på mennesker. Så klarer ikke de voksene det heller.

Caisa Kirkeåsen (16 år) er en engasjert ungdom som har sett seg lei på hets og mobbing. Foto Jan Arne Dammen

For 20 år siden sto 45 000 mennesker samlet etter drapet på Benjamin Hermansen. De lovet hverandre: Aldri igjen! Men ser vi på samfunnet i dag, har det virkelig endret seg, spør Caisa Kirkeåsen og lar spørsmålet henge.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 − 10 =