Ingen nåde for sjamaner og hekser.

Ingen nåde for sjamaner og hekser.
Bygg monument Vardø Seilduk Foto: Magne S. Skjerdal
77 kvinner og 14 menn ble rått og brutalt henrettet ved brenning her.
Denne artikkelen ble første gang publisert 19. mars 2013.
Tekst 2 Heksemonumentet Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland

På Steilneset i Vardø er monumentet over ofrene for trolldomsprosessene i Norge.

Deres saker ble behandlet som kriminalsaker og det var lensherrene i Finnmark som kjørte sakene.
Gangen innvendig Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland

Prestene var ikke med på aktoratets side.

Anklager og tiltaler var hinsidige og det var vanlige borgere i Finnmark som ble dømt og flesteparten av de var kvinner. Ofte med tortur og grusomme overgrep som midler for å få fram tilståelsene.  -Den samiske befolkningen skilte seg ikke ut som spesielt forfulgt i disse prosessene når det gjaldt kvinner, men i gruppen menn var samiske i flertall, forteller professor Liv Helene Willumsen ved Universitetet i Tromsø. Hun er den som har samlet og formidlet de sterke historiene om mord og tortur i sine kortfattede, men så grusomt gripende og meget nøkterne skildringer. Prestene kom kun inn i slutten av prosessene og utførte sine prestegjerning for de dødsdømte før henrettelsene, i følge de gamle dokumentene fra sakene.
Flammer i speil trolldom magi healere healing Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland
Det var særlig tre punkter i tilståelsene de tiltalte ble dømt for. De måtte bekjenne at hadde inngått pakt med djevelen, at de hadde deltatt på heksesamlinger og at de hadde utført kollektive trolldomsoperasjoner.
Innvendig gang heksemonumentet Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland
 Det skjedde og skjer.
Liv Helene Willumsen har brukt bøker, hefter og plakater til å formidle videre historiene. De er innført i gamle referater fra trolldomssaker. Det er Statens Vegvesen sin satsing på Nasjonale Turistveger, som har gjort det mulig å bygge dette minnestedet. Samtidig er dette også et viktig og sterkt varsku om dagens «hekseprosesser» og stigmatisering av folk. Både kjente og ukjente..
Ordfører Lasse Haughom Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland

Folkets mann fordømmer.

Ordfører i Vardø er Lasse Haughom (bildet over), han er en meget populær mann i Vardø. Den tidligere sjefen på Vardøhus har vokst opp i Eidanger i Telemark og har gått befalsskole i Leiren i Stavern i Vestfold. Sitt yrkesaktive liv har han stort sett tilbrakt på forskjellige steder i Forsvaret.  Han er han klokkeklar i sin fordømmelse av det som skjedde, og storsamfunnet sine forferdelige overgrep mot befolkningen den gangen. Hekseprosessene i Norge på 1600-tallet er knyttet sammen med de skotske og europeiske prosessene som hovedsakelig startet sent på 1500 tallet.
Brennende stol heksemonumentet Vardø Foto Magne S. Skjerdal
 

Monumentet består av to deler. Den brennende stol og minnehallen.

Det er arkitekt Peter Zumthor som har tegnet minnehallen, som rommer alle tekstene om de som ble henrettet. Liv Helene Willumsen forteller at det var en prosess å få det slik både arkitekten og hun ville det skulle være. – Vi var kompromissløse, historien og virkemidlene skulle stemme og gi et så verdig og riktig bilde som mulig av både ofre og dommene, forteller hun til nettavisa Langsveien.no.
tekst 3 Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland
Byggene og kunstverkene er renset for alt annet enn skjebnene til de dømte. Det var også viktig for både arkitekt Peter Zumthor og Liv Helene Willumsen at alle de dømte fikk sitt navn i monumentet og at det var enkeltindivider som omtales i tekstene.
Selve hallen, med et vindu, tekst og en lyspære for hvert offer, består av seilduk og treverk.

Mektig og grusomt

 
Flamme brennende stol burning chair witch foto:Magne S. Skjerdal
Louise Bourgeois har laget den «brennende stol» med sju speil rundt.  Der brenner den evige flammen og naturen har «fri vei» inni rommet. Det er en kraftig og nesten sjokkerende følelse å komme inn her når kulde og snø omgir kunstverket vinterstid. Den grusomme frykten og enorme fortvilelsen til de 91 menneskene må ha hatt, er lett å kjenne på en kald februarkveld, når mørket knuger og nord-øst vinden suser og kulda biter på Steilneset i Vardø.
stolper seilduk Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland
Tross dårlig brøyting og særdeles uframkommelig forhold rundt dette nasjonale monumentet vinterstid, er selve monumentet åpent hele tiden.
stol o g speil

Steilneset.

Monumentet over trolldomsofrene, heksemonumentet, eller Steilneset Memorial, er alle gangbare navn på byggene som står plassert der bålene flammet på 1600-tallet.
Vindu lysære Vardø Magne S. Skjerdal
HKH Dronning Sonja åpnet 23. juni 2011 monumentet, som er en del av Statens Vegvesen sitt prosjekt Nasjonale turistveier, til minne om ofrene for trolldomsprosessene.
Tekst Domstol Trolldom Liv Willumsen Statens Vegvesen foto:Magne S. Skjerdal
Døden kommer vel som en befrielse og er mulig fortsatt god for de som utsettes for overgrep, stigmatisering, rasisme og forfølgelse i Norge i dag også.
Fjord Finnmark Hurtigruten kai Vardø Trolldomsdømte Foto Roy Myrland
Både fly og vei går til Vardø, men med Hurtigruten får du en uforglemmelig reise og en fenomenal naturopplevelse. Det var her langs Finnmarkskysten mange av de forsvarsløse og utsatte ofrene levde og virket før «makta rådde» og datidens politikere og byråkrater fikk det som de ville.
Tekst Trolldomstømt Stegneset Vardø Heksebrenning Foto Magne S. Skjerdal

Steilneset Minnested er alltid åpent for publikum.

Vil du reise med hurtigruten til Vardø eller andre steder langs kysten? Klikk her
Til slutt.
Denne artikkelen er først og fremst blitt til med god hjelp av en av kystens hedersmenn, Kaptein Yngve Johannesen fra Stokmarknes, som er skipper på M/S Trollfjord. Han la skuta til kai, de få, men for meg så viktige minuttene i kveldinga i Vardø 12. februar 2013.  Journalist og reisekamerat under presseturen, Olivier Razemon, fra www.LeMonde.fr var til uvurderlig støtte og hjelp i Vardø. Ordfører Lasse Haughom og Vardø TAXI var vellvillighetene sjøl og stilte opp på kort varsel. Takk til Reiseleder på M/S Trollfjord Magne S. Skjærdal for fotografiene. Og stor takk til alle ombord på Hurtigruten sitt skip M/S Trollfjord, som var overbærende og holdt igjen skuta noen minutter både her og der langs kysten for en ivrig «bladfyk» og fotograf som var i land og skulle spørre om noe, eller ta et par bilder.
Professor ved universitetet i Tromsø, Liv Helene Willumsen, er den som skal ha den største takken. Takk for at du har satt deg inn i og formidlet disse skjebnene og historiene. Det er gjort på en verdige og flotte måte.  Takk for all informasjon og hjelp med artikkelen.
Hjertelig takk til dere alle sammen.
Foto:Magne S. Skjærdal og Roy Myrland
Tekst:Roy Myrland / www.langsveien.no
19. mars 2013.
Nøkkelord. Henrettet henrettet henrettet
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

two × 1 =