Røykvarslerdagen – ta den viktige sjekken

Røykvarslerdagen - ta den viktige sjekken

Røykvarslerdagen 1. desember markerer inngangen til høysesongen for branner og er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og Gjensidige. Oppfordringen er å bruke dagen til å teste røykvarslerne og bytte batteri ved behov.

Den fine tida

– Nå er vi midt i adventstida. Den fine tida, hvor vi fyller huset med lys når dagene er som mørkest. Den tida med sitrende forventninger fra våre små, som du sikkert husker fra din egen barndom. På alle måter de fineste ukene av vinteren. Gjør deg selv og meg en tjeneste. Neste gang du drar og handler, så kjøper du 9-voltsbatterier. Og disse skal du bruke i røykvarslerne dine. Når dette er gjort, så tar du pulverapparatet ned av veggen. Snu det på hodet, og heng det opp igjen. Samtidig sjekker du at pilen på manometret står på det grønne feltet, sier feiermester Turid Kirkeåsen i Drammensregionens Brannvesen.

Ved brann i hjemmet handler det om minutter og sekunder for å redde liv. Røykvarslere er hjemmets viktigste livredder og bør testes jevnlig, sier Øystein Haugen og Jørn Ole Solheim fra Drammensregionens brannvesen som er på stand på Buskerud Storsenter. Foto Jan Arne Dammen
Hjelp dine nærmeste å bytte

Så langt i år har 35 personer omkommet i brann i Norge. Eldre med hjelpebehov, rusavhengige og mennesker med psykiske helseproblemer er særlig sårbare for brann. Tall fra DSB viser at 3 av 4 som omkommer i brann tilhører disse gruppene.
– Risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon. Derfor er vi avhengige at de pårørende tar et ekstra ansvar. Sjekk om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og hjelp til med å bytte batteri for dem, sier Turid.

Du bør bruke seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette er spesielt viktig dersom boligen din har flere etasjer. Foto Jan Arne Dammen
Den viktigste halvtimen

Hun oppfordrer oss også til å sjekke om kontakter og sikringer er varme. Den jobben kan redusere brannrisikoen betydelig.
– Dette er kanskje den viktigste halvtimen du gjør. Vi er opptatt av egen sikkerhet, for vi ser oss om før vi krysser veien. Vi bruker bilbelte og refleksvester. Men glem nå ikke det stedet hvor du oppholder deg flest timer. Der du sover og er trygg. Gjør du dette har du gjort deg selv og meg en stor tjeneste. Samtidig sørger du for at adventstiden ikke blir et vondt minne, sier feiermester Turid Kirkeåsen som ønsker alle en fredelig og trygg vinter.

Sjekk røykvarsleren slik at ikke adventstiden blir et vondt minne, sier feiermester Turid Kirkeåsen.

 

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 − 8 =