Gratis ved.

Gratis ved.

Høyt oppe på åsene i Valdres lages det til bra egenhogd og gratis ved av fjellbjørk og tettvokst gran. Ved hytter og på skogteiger kløyves kubber og pakkes/stables vedskier om dagen.

En av de som erfarer at veden varmer godt flere ganger er deltidsbeboer og arkitekt Jon Inge Poppe (bildet over) fra Hamar. Han og hans kjære bor i Valdres godt over halve året i ei hytte han tegnet han til sin svigerfar i 1970 og som siden har vært flittig brukt av de deltidsboende. Da går det med litt ved til oppvarming, spesielt når luksusen med vedfyrt badstue nytes hver dag. Jon Inge Poppe fotalte til nettavisa Langsveien.no at han hogger og lager all sin ved sjøl og at det blir noen m2 med ved hvert år. Tørkingen foregår ute i terrenget i «kube»(bildet over), før veden fraktes til vedbod eller stables ved hytteveggen før snøen kommer av den arbeidssomme deltidsbeboeren som trygt kan sies å være «hel ved».

Det er som kjent flere arbeidoperasjoner og mange måter å lage til og tørke ved på. På  denne siden kan du lese mer om vedtørking

Se og vurder norges raskeste vedkløyver her.

«Speed kløyving» (under 1 sek. kløyvetid pr. vedkubbe) uten sikkerhetsbur i videoen under.

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eleven − 7 =