Registrer hjertestarteren i hjertestarterregisteret – kan redde liv

Registrer hjertestarteren i hjertestarterregisteret - kan redde liv

Mange har hjertestartere som er feilregistrert eller ikke registrert i det hele tatt. Dermed er de ikke tilgjengelige for 113-sentralene, nødetatene eller folk flest. Dette jobber Stiftelsen Norsk Luftambulanse for å endre.

I dag er omtrent 8800 aktive hjertestartere i Norge synlige i det offentlige hjertestarterregisteret. I løpet av to år skal dette tallet dobles, og på sikt er målet at registeret skal inneholde mellom 25 000 og 30 000 hjertestartere.

Offentlige hjertestarterregisteret

Siw Lilly Osmundsen, leder for det offentlige hjertestarterregisteret, er sykepleier og jobber som seniorrådgiver ved NAKOS på Ullevål sykehus. NAKOS er en forkortelse for Nasjonal kompetanse- tjeneste for prehospital akuttmedisin. Osmundsen er overbevist om at vi kan redde flere liv ved å tilgjengeliggjøre flere hjertestartere.
– Vi må få flere hjertestartere tilgjengelig i registeret, slik at folk flest har mulighet til å få tak i en hjertestarter ved et akutt tilfelle. 8800 hjertestartere er altfor lite, forteller hun.

Redder liv

Hjertestartere redder liv, og er enkle å bruke for hvem som helst. Derfor er det viktig at de oppføres i korrekt hjertestarterregister, på 113.no.
– Vi må få flere hjertestartere tilgjengelig i registeret, slik at folk flest har mulighet til å få tak i en hjertestarter ved et akutt tilfelle, sier Siw Lilly Osmundsen

Det er lite hjelp i hjertestartere som ingen vet hvor er. Vi oppfordrer derfor alle privatpersoner, bedrifter, idrettslag og andre med hjertestarter til å registrere den i det nasjonale, offentlige registeret på nettsiden 113.no
Stiftelsen bistår staten

Det var i 2021 at NAKOS, som er ansvarlig for den daglige driften av hjertestarterregisteret, henvendte seg til Stiftelsen Norsk Luftambulanse for hjelp. Stiftelsen sa ja, og skal derfor bidra til at flere hjertestartere blir registrert – og på sikt også bistå med å forbedre hjertestarterregistret. Arbeidet har allerede startet, og flere tusen eiere av hjertestartere har fått oppfølging.
– Mange hjertestartere sto oppført som inaktive i systemet, og falt derfor ut av registeret. Dette skjer som følge av at alle hjertestartere må sjekkes minimum hver sjette måned, verifiseres og reaktiveres, forteller Espen Welding, som er ansvarlig for arbeidet med hjertestarterregisteret i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Finn nærmeste hjertestarter

Utplasserte hjertestartere kan brukes av hvem som helst, og det er derfor viktig at man raskt kan finne nærmeste hjertestarter uansett hvor i landet man er.
I «Hjelp-113»-appen til Stiftelsen Norsk Luftambulanse kan du enkelt finne en oversikt over hjertestartere i nærheten av deg. Målet er at så mange hjertestartere som mulig er med i hjertestarterregisteret, og at de er klare til bruk når det er nødvendig.

Samarbeidsprosjekt

Espen Welding forteller at dette samarbeidsprosjektet passer godt med formålet til Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og er et eksempel på hvordan organisasjonen kan bidra med kompetanse og bistand der offentlige midler ikke strekker til.

– Det er flott at vi kan bidra med den kompetansen vi har, for å gjøre det tryggere for pasientene der ute. Det er lite hjelp i hjertestartere som ingen vet hvor er. Vi oppfordrer derfor alle privatpersoner, bedrifter, idrettslag og andre med hjertestarter til å registrere den i det nasjonale, offentlige registeret på nettsiden 113.no, skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Konnerud Idrettslag har tre hjertestartere, to er registrert. Grunnen til at en ikke er registrert skyldes at den ikke er fastmontert, men er med ut på aktivitetene, forteller sportslig leder i Konnerud IL Brage Engeset Rødal.

Hjertestarterregisteret www.113.no

Norsk Luftambulanse 

Av Jan Arne Dammen

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nine − three =