Friskuser på jobb i fjellet.

Friskuser på jobb i fjellet.

Blå kalde biter godt når sekundmeterne blir tosifret ca 1000 moh.

Videointervjuer med veterinær og reingjetere i bunn av artikkelen.

-Det merker knapt nok de unge og de litt eldre og dyrevante fjellfolka, som jobber med reinsdyrflokken til Fram Reinlag.

På bildet over: Foran står to av Valdres sine arbeidssomme og forbilledlige unge fjellkarer. -Amund Helle Larsen og Torjus Bakkene begge 14 år. De to har allerede flere års erfaring  og gjør begge «manns jobb» med å samle inn og skille reinsdyr i fjellet. Bak fra venstre: Asgeir Larsen, Jørn Slettom og Åsmund Bakkene.

Tamreinflokken til Fram Reinlag, med ca 3000 dyr beiter i høyfjellet i Valdres, forvaltes på best mulig måte av gjeterne og deres hjelpere hele året. På Selstølshøgda ved Yddin i Øystre Slidre er vinterslakteplassen til laget. Om høsten samles dyrene i Olø i Vang kommune (Artikkel fra høstslaktingen til Fram Reinlag her) . Det er der det nå i slutten av januar tatt ut og slaktet ca 450 bukker fra i fjor.  -Det magre og naturlige kjøttet er etterspurt vare og går direkte fra det mobile slakteriet til foredlingsbedriftene, forteller leder i tamreinlaget Hallgeir Opdal i videointervjuet under.

Jørn Slettom fra Lom jobber som reingjeter hele året for Vågå Tamrein. Både Jørn og "Solo" hjelper gjerne til når "valdrisen" skal samle reinsdyra sine også.
Jørn Slettom fra Lom jobber som reingjeter hele året for Vågå Tamrein. Både Jørn og «Solo» hjelper gjerne til når «valdrisen» skal samle reinsdyra sine også. Klikk her for å se på hjemmesiden til Vågå Tamrein her
Sverre Helle er en av flere som bidrar når  reinsdyrene skal samles inn både høst og vinter. Både bygdefolk og andre som jobber på slakteplassen, har årevis med erfaring med å håndtere dyre og det å jobbe i fjellet.
Lasse og Eskil Kjøs  sørger for å reinskjere skinnene før de legges ut til tørk/frys. Skinnene blir hentet for salting og beredning av Granberg Garveri A/S for foredling og videre salg.
Traileren inneholder et komplett mobilt slakteri og kjølerom.
3000 reinsdyr med Skaget bak

 

Foto, tekst og video: Roy Myrland 30.01.22

 

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

two × two =