Stor og viktig sak for alle involverte på Bygdin.

Stor og viktig sak for alle involverte på Bygdin.

Jotunheimen er en perle i norsk natur og gir uforglemmelige opplevelser året rundt. Det er et område som har vært brukt av både jegere, bønder og turister gjennom historien, og som i dag tiltrekker seg stadig flere besøkende.

Nå er det planer om utbygging og endringer i Bygdin-området, og stølseierne ønsker å få en stemme i beslutningsprosessen om hvor mye beiteområdene skal belastes på 1060 meters høyde.

Les hele saksfremlegget for detaljreguleringen på Bygdin i Vang Kommune  her.

Bygdin i Vang kommune har vært et viktig knutepunkt for turismen i Jotunheimen siden slutten av 1800-tallet. Området er kjent for Bygdin Høifieldshotell, Bygdinbåten og Bygdinstøga cafe. Det er også et aktivt stølsområde, hvor melkekuene beiter på de næringsrike vekstene i noen korte uker om sommeren.

Tor Oxhovd på Bygdin Høifieldshotell og Magnus Kvame på Bygdinbåten har jobbet med planer i tre år for å øke kapasiteten og forbedre forholdene for turister både på land og på vann. Utvidelse av hotell, parkering og fellesarealer, samt muligheter for tryggere og bedre forhold for båttrafikken på Bygdin, er noen av elementene i planene som nå skal avgjøres av Vang kommunestyre.

I et åpent møte på Vang barneskule 3. mai, fikk alle parter presentere sine synspunkter på prosjektet. Stølseierne er bekymret for at utbyggingen vil tvinge dem til å avvikle driften, mens utbyggerne viste forståelse for behovet for å finne kompromisser. Politikerne som skal avgjøre saken, fikk god informasjon og mulighet til å lytte til alle parter.

Nå gjenstår det å se hva kommunestyret vil vedta og hva som blir resultat etter at saken blir sendt ut på høring. Det er viktig å finne en balanse mellom å tilrettelegge for turister og å ta hensyn til primærnæringen som er en viktig del av opplevelsen for de besøkende. Det vil kreve god dialog og samarbeid mellom alle involverte parter for å finne en løsning som fungerer for alle. Ordfører Vidar Eltun (Ap) i Vang kommune er forsiktig optimist etter møtet. Se og hør intervju med hovedaktørene i videoen under.

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 − 2 =