Herheim, Martinsen og Njåstad deler innsikt og erfaringer.

Herheim, Martinsen og Njåstad deler innsikt og erfaringer.

Gro Herheim, kommunedirektør i Larvik kommune, Siri Martinsen (Ap), ordfører i Fredrikstad kommune og Helge-André Njåstad (Frp), første nestleder i Stortingets Kommunal- og forvaltningskomiteen, var med i panelet i den meget interessate debatten om «Stor kommunereform eller sterk inntektsutjevning» under Arendalsuka.

I videointervjuet med nettavisa Langsveien.no deler de sine perspektiver på tidligere kommunesammenslåinger og fremtidige prioriteringer. Få innsikt i diskusjonen ved å høre hva ekspertene hadde å si i opptaket av debatten under.

Opptak av hele debatten her

Fra arrangørens nettside: Kommunene danner grunnmuren i velferdsstaten. Eldreomsorg, barnevern, næringsutvikling og klimatilpasning, skoler og barnehager drives av kommunene. Det er et stort ansvar for lokale folkevalgte og kommunalt ansatte. Mange mener at ressursene ikke strekke til. Hva må gjøres?

Generalistkommuneutvalget sin utredning peker på manglende oppfylling av lovkrav (lovoppfyllelse) som en stor utfordring. Utvalgets flertall mener at kommunesammenslåing er det viktigste virkemiddel for å løse dette.

NHO har også gått inn for omfattende kommunesammenslåing, og Høyre og Frp ønsker å legge ned fylkeskommunene og slå sammen kommunene.

Inntektsystemet for kommunene skal behandles i Stortinget våren 2024. Kravet om sterkere inntekstutjevning vokser i den forbindelse. Det er en sammenheng mellom inntektsnivået til kommunene og lovoppfyllelse. Noe må skje.

.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

four × two =