Stor kunst med «uppelupper» og six pack provoserer voldsomt.

Landets største kunstbegivenhet de siste dagene har funnet sted på en russebuss fra Jæren. Maleriet som har vakt oppsikt og skapt bruduljer helt opp på regjeringsplan, er et verk av kunstneren Mathias Anvik. Fra barndommen har Anvik vært forankret i en verden av spraybokser, farger og kreativ utfoldelse. "Meningen med livet" for denne mannen fra Brunlaneset i Larvik kommune har vært kunsten. Han minnes hvordan han som barn "lånte" malingsbokser av sin mor for å utforske sitt talent, og hans første møte med "onkel politi" skjedde i 2009 på grunn av tagging. Siden den gang har Anviks karriere bare gått en vei - oppover. Anvik har også vært involvert i å produsere fem store gavlportretter av æresinnbyggerne i Larvik, noe han ser tilbake på med glede. Når det gjelder den nåværende oppstandelsen rundt russebussen på Jæren, forstår ikke Anvik hvorfor det har skapt så mye bruduljer. Han mener at maleriet, sammenlignet med samfunnets seksualiserte fremstillinger av sex i bilder, videoer, tekster og sanger, er relativt uskyldig. Han observerer også en endring blant årets russ, der de tør å utforske mer dristige ideer og stå for det de mener. Anvik selv er en dyktig kunstmaler som gjennom året tar på seg titalls russebuss- og dekoroppdrag. Resten av tiden søker han inspirasjon og ro i fjellheimen sammen med samboeren og deres to settere. "Det går ikke an å være kreativ og stå i lakktåka hele tiden, man må ha litt frisk luft for å kunne prestere," avslutter mannen bak landets største kunstverk denne uken, Mathias Anvik. Hans verk på russebussen "Pøbben" har ikke bare skapt engasjement og debatt, men også fått folk til å tenke og mene, noe som er kjernen i stor kunst.

Landets største kunstbegivenhet de siste dagene har funnet sted på en russebuss fra Jæren. Maleriet som har vakt oppsikt og skapt bruduljer helt opp på regjeringsplan, er et verk av kunstneren Mathis Anvik (bildet over).

 

Fra barndommen har Anvik vært forankret i en verden av spraybokser, farger og kreativ utfoldelse. «Meningen med livet» for denne mannen fra Brunlaneset i Larvik kommune har vært kunsten. Han minnes hvordan han som barn «lånte» malingsbokser av sin mor for å utforske sitt talent, og hans første møte med «onkel politi» skjedde i 1997 på grunn av tagging. Siden den gang har Anviks karriere bare gått en vei – oppover.

Anvik har også vært involvert i å produsere fem store gavlportretter av æresinnbyggerne i Larvik, noe han ser tilbake på med glede. Når det gjelder den nåværende oppstandelsen rundt russebussen på Jæren, forstår ikke Anvik hvorfor det har skapt så mye bruduljer. Han mener at maleriet, sammenlignet med samfunnets seksualiserte fremstillinger av sex i bilder, videoer, tekster og sanger, er relativt uskyldig.

Han observerer også en endring blant årets russ, der de tør å utforske mer dristige ideer og stå for det de mener. Anvik selv er en dyktig kunstmaler som gjennom året tar på seg titalls russebuss- og dekoroppdrag. Resten av tiden søker han inspirasjon og ro i fjellheimen sammen med samboeren og deres to settere.

«Det går ikke an å være kreativ og stå i lakktåka hele tiden, man må ha litt frisk luft for å kunne prestere,» avslutter mannen bak landets største kunstverk denne uken, Mathis Anvik. Hans verk på russebussen «Pøbben» har ikke bare skapt engasjement og debatt, men også fått folk til å tenke og mene, noe som er kjernen i stor kunst.

«Baksiden» av russebussen «Pøbben» under arbeid. Foto Privat.

Foto og tekst: Roy Myrland, 21. mars 2023

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 − three =