Se opp for rådyr. -De er levende fareskilt!

Som levende fareskilt rusler de langs veien. Foto Jan Arne Dammen

Se opp for rådyr når du er ute og kjører, særlig morgen og kveld. Siste ukes snøfall har medført en stor økning i rådyrpåkjørsler. Mange rådyr sliter og den dype snøen gjør det vanskelig å finne mat. Dyrene trekker dermed ned mot bebyggelsen og krysser eller rusler ofte langs veien, som denne på bildet. Så vær obs slik at dyretragedier unngås.

Se opp for rådyr Foto Jan Arne Dammen
Se opp for rådyr Foto Jan Arne Dammen

Løse hunder
Båndtvang gjelder fra 1. april til 20. august. I perioder uten båndtvang kan hunder bare være løs når de blir fulgt og kontrollert på en aktsom måte, eller er forsvarlig inngjerdet på et sted ikke åpent for allmenn ferdsel. Det er eksempelvis ikke tillatt å slippe hunden løs uten tilsyn i forbindelse med lufting.

Som levende fareskilt rusler de langs veien. Foto Jan Arne Dammen
Som levende fareskilt rusler de langs veien. Foto Jan Arne Dammen

Wikipedia skriver om rådyr:

Beskrivelse

Hos rådyrene utvikler hannene gevir

Rådyr veier ca. 18–36 kg (typisk 22–30 kg) og kan bli 70–85 cm i skulderhøyde. Det har lange, spinkle lemmer og spisse, smale klover. Hodet er smalt og relativt kort. Ørene ganske store, i likhet med øynene. Halsen er lang. På sommerstid er pelsen gjerne rødbrun, mens vinterpelsen er mer gråbrun. Rådyrkalven har lyse prikker i behåringen over ryggen. Hannen kalles råbukk og hunnen eller rågeit.

Råbukken har et kort, enkelt gevir med opptil tre tagger per horn. Geviret felles årlig (som regel i november–desember), men vokser hurtig ut igjen. Den nye oppsatsen har basthud. Basten har et rikt nettverk av nerveceller og blodårer som sørger for tilførsel av næringsstoffer under tilveksten. Når geviret er ferdig utvokst tørker basten ut og bukken fjerner restene gjennom å «feie» geviret mot busker og kratt. Basten feier de bort i april-mai, men de fortsetter likevel å feie gjennom hele sommeren til etter brunsten i slutten august.

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five × five =