#Langsveien2016 -bryggeprat på Vega

Vegstein handelssenter: Fra venstre: Johan Nikolaisen, Kjell Grimsø og Knut Olsen. #Langsveien2016 foto roy myrland

Nå i romjula 2016 republiseres nettavisa noen av det som har vært presentert gjennom året under #Langsveien2016 . Først ut under er de to videoinnslagene fra magiske Vega. -Om museumsdrift, og gamle båtmotorer med deilig «marna-lyd».

Se og hør  fra Langsveien.no -i Nordland under:

 

 #Langsveien2016 -Vegværinger

KNUT OLSEN JOHAN NICOLAYSEN KJELL GRIMSØ Vega kystlag, Vegstein brygge foto roy myrland #Langsveien2016 -i Nordland.

#Langsveien2016. -I krambua på Vegstein handelssenter: Fra venstre: Johan Nikolaisen, Kjell Grimsø og Knut Olsen.

Om Vega fra kommunenes hjemmeside:

Om Vega – natur og geografi

 

Vega er et øyrike med ca. 6000 øyer, holmer og skjær. Kommunen ligger midt i Norge, rett utenfor Brønnøysund i Nordland fylke.

 

Vega i Norge                    Detaljkart Vega og Ylvingen

Ferjeleiet i Igerøy

Areal: 165 km2
Antall innbyggere: 1217 (pr. 20.11.2014).

Foruten hovedøya Vega er Ylvingen, Kilvær og Omnøy nå de eneste helårs bebodde øyene i kommunen. De to førstnevnte kan nås med ferje fra Horn og Tjøtta, eller hurtigbåt fra Brønnøysundog Sandnessjøen.

Næringslivet i kommunen baserer seg i utgangpunktet på fiske, havbruk, jordbruk, turisme og servicenæringer. Etablerte næringer består for det meste av mindre produksjons-og servicebedrifter. Jordbruket består av produksjon av melk og kjøtt, hovedsakelig basert på storfehold og gris, men også med innslag av sau. Det dyrkes også litt grønnsaker, først og fremst potet. For mer informasjon, se Informasjonsguiden i menyen til venstre (pdf., stor fil).


Se filmen Bo og arbeid på Sør-Helgeland her.
Også muligheter for å laste ned mindre fil: Klikk på Clip Info/Download når du har fått opp lenken.


Vega kdiplom_baerekraftig_reiseliv450.jpgan nå smykke seg med tittelen Bærekraftig reisemål.

Mars 2013: Nærings- og handelsminister Trond Giske delte ut diplom til de første stedene som kan smykke seg med tittelen Bærekraftig reisemål. Målet med merkeordningen er å få destinasjonsselskap og kommuner sammen for å måle, forbedre og formidle arbeidet sitt for bærekraft i reiselivet.

Les mer fra utdelingen her.

Innovasjon Norge er ansvarlig for sertifiseringsordningen.
Norsk Bærekraft blir lagt merke til.


Natur

Vega er kontrastenes rike. Fra høye fjell til lavland, skog, kalkrike heier og våtmarksområder med rikt dyre-, fugle- og planteliv. Vegaøyene verdensarvområde (pdf) ble som det første norske kulturlandskapsområdet skrevet inn på UNESCOs Verdensarvliste 1. juli 2004. I begrunnelsen for tildelingen heter det bl.a.:

«Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen».

Historie

Vega har en historie som strekker seg 10.000 år tilbake. Her finnes en av landets eldste bosettinger. Jordbruk og fiske har gjennom historien vært de viktigste næringsveiene. I dag har vi dessuten en godt utbygd servicenæring. Kunst, kultur og barn er noen av våre viktigste satsings-områder.

Aktiviteter

For de som har lyst til å utforske vår øyverden, er mulighetene mange. Flatt terreng og fine veier gjør at Vega er som skapt til å utforskes fra sykkelsetet. Man kan også dra på padle-, fjell- og fotturer. Idyllene er mange, så det er bare å komme! Vega har langgrunne strender på Eidem i sør, fiskerimiljø på Nes, Holand og Kirkøy i nord, rullestein og panoramautsikt på vestsiden og frodig løvskog, bukter og viker i øst. Merkede turløyper er laget til flere fjelltopper. Vega har også to fredede våtmarksområder. Det er Kjellerhaugvatnet og Holandsosen med et yrende fugleliv. Her er mange fiskevann, så dersom man har lyst å dra på fisketur, er det bare å ta beina fatt. Det er også fine muligheter for fiske på kaiene og i Grimsøysundet.

Vegaøyan

Vandring på den lille moloen på Bremstein

Utenfor selve Vega finnes en egen øyverden med bostetting helt til våre dager. Her er de tidligere egg- og dunværene, de restaurerte fiskeværene Skjærvær og Bremstein, Skogsholmen og Gåkka Mathus med kafe` og overnattingsmuligheter. Dette er også Nord-Europas største gruntvannsområde med et fantastisk fugleliv, hvor vi mennesker må innordne oss naturens rytme. Det meste av området er fredet, og forstyrrelser og ilandstigning i hekketida er ikke tillatt.


Om Vega og Vegaøyan på nett:

– Br.sunds Avis 2.4.2013: 10.500 år gammel hustuft (pdf)
Norwegian Mountains – Vega. Privat nettsted med masse flotte bilder. Tekst på engelsk.
– nordheim.nu/galleri: flotte bilder fra Vega. Privat nettsted.

#Langsveien2016

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 − 9 =