Ser du bjørnespor – Statens naturoppsyn ønsker tips

Det er vår og bjørnen våkner fra vintersøvnen og kommer ut av hiet. Foto Jan Arne Dammen

Det er vår og bjørnen våkner fra vintersøvnen og kommer ut av hiet. Nå vil Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn (SNO) gjerne ha tips om bjørnespor. Binner har gjerne sovet i et forseggjort hi sammen med ungene sine, mens voksne hanner kan la seg snø ned under ei tett gran. Om våren våkner de opp og tumler sultne og tørste ut i vårsola.

Spor prioriteres høyt

Ser du fotavtrykk etter bjørn i snøen så vil SNO at du tar bilder, gjerne sammen med et objekt som sier noe om størrelsen, og kontakter din nærmeste rovviltkontakt i SNO.
– Spormeldinger om bjørn har høy prioritet, og blir sjekket av feltpersonellet vårt. Vi samler også inn eventuell bjørnemøkk og hår, som leveres til Rovdata for DNA-analyser, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i SNO.

Bjørnespor er store, og framfot og bakfot er forskjellige. Hælen er synlig på bakfoten, men både framfot og bakfot har fem synlige tær og klør. Det er gjerne stor avstand mellom spor, både i bredde og lengde.Foto Jan Arne Dammen
Bjørnespor er store, og framfot og bakfot er forskjellige. Hælen er synlig på bakfoten, men både framfot og bakfot har fem synlige tær og klør. Det er gjerne stor avstand mellom spor, både i bredde og lengde. Foto Jan Arne Dammen
Ulike spor foran og bak

Bjørnespor er store, og framfot og bakfot er forskjellige. Hælen er synlig på bakfoten, men både framfot og bakfot har fem synlige tær og klør. Det er gjerne stor avstand mellom spor, både i bredde og lengde.
Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. I Norge er det Rovdata som har ansvaret for overvåkningen av brunbjørn.

Kontakt din lokale rovviltkontakt her

Les mer her

Av Jan Arne Dammen

 

Det er vår og bjørnen våkner fra vintersøvnen og kommer ut av hiet. Foto Jan Arne Dammen
Det er vår og bjørnen våkner fra vintersøvnen og kommer ut av hiet. Foto Jan Arne Dammen

Bildene er fra Bjørneparken i Flå

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × 2 =