Appen som kan redde livet ditt – «Hjelp 113»

Appen som kan redde livet ditt - «Hjelp 113»

Ulykker skjer ofte utendørs og utenfor allfarvei. Tenk deg at du havner i en ulykke på et ukjent sted, eller at noen i turfølget går seg bort eller skader seg i terrenget. Da må redningsetatene vite nøyaktig hvor du befinner deg.

Frustrerende

Pilot i Norsk Luftambulanse AS, Geir Arne Mathiesen, har flere ganger opplevd ikke å finne frem når det haster.
– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, forteller Mathiesen.

«Hjelp 113»

Appen «Hjelp 113», som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, sender din nøyaktige GPS-posisjon til 113-sentralen mens nødsamtalen pågår. Du trenger ikke forklare hvor du er. I stedet kan 113-operatøren raskt sende ut ambulanse, lege eller luftambulanse til riktig sted.

Pilot Geir Arne Mathiesen ønsker å komme frem raskest mulig. Nøyaktig posisjon kan være til stor hjelp. FOTO: Fredrik Naumann / Felix Features
Pilot Geir Arne Mathiesen ønsker å komme frem raskest mulig. Nøyaktig posisjon kan være til stor hjelp. FOTO: Fredrik Naumann / Felix Features
Idyllen brutt

Sommeridyllen ble brått brutt da ambulansehelikopteret kom over hyttetaket og landet på myra foran oss. Her rigget de seg til for en redningsaksjon. To av redningsmannskapet spente på seg seletøy og en line ble festet under helikopteret. Med en redningsmann hengene i tau under fløy de innover i skogen og rett til personen som trengte hjelp. Etter en kort stund kom de tilbake med en lettere skadet person og landet silkemykt på myra igjen. Vel nede rigget de seg til igjen for videre flyging mot nærmeste sykehus.

Viste hvor de skulle

Hva var vi vitne til? Jo en vellykket redningsaksjon hvor redningsmannskapet visste nøyaktig hvor i skogen den skadde personen var. Hele redningsaksjonen var rolig, null stress, det var som tatt ut av en vel regissert reklamefilm. Imponerende å være vitne til på nært hold.

Last den ned

Appen «Hjelp 113», er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og over én million nordmenn har allerede lastet den ned. Gjør det du også!

– Er man ute, vet man ofte ikke nøyaktig hvor man befinner seg. Det kan være en av sine kjære man blir nødt til å hjelpe. Man blir stresset, og det er vanlig å få panikkangst. Da er det enkelt å trykke på en knapp og oppgi koordinatene til 113-sentralen. På den måten kan de fokusere på å gi råd og hjelp i stedet for å fokusere på lokalisering, sier Mathiesen.

Last ned «Hjelp 113» appen her 

Av Jan Arne Dammen

Bildeserie fra en redningsaksjon

Vi bøyer oss i hatten for disse folka som gjør en innsats, slik at vi kan reddes ut om uhellet skulle ramme oss uansett hvor vi er!

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ten − 5 =