Møte med en blind og hans førerhund -hva gjør vi?

Møte med en blind og hans førerhund  -hva gjør vi?

Førerhunden Hope er ett av de beste hjelpemidlene Runar Kvam fra Drammen har for å kunne leve et selvstendig liv. Hopes oppgave er kort fortalt å ledsage Runar trygt forbi hindringer, stoppe ved veikanter og søke opp ulike objekter i nærmiljøet. De har funnet sine søkeobjekter og merker på sin vei, det er viktig for at Runar skal kunne finne veien til f.eks. jobben, butikken etc. Førerhunden skal rett og slett gjøre hverdagen mye enklere for Runar.

Si hei, jeg har en hund her!

Utfordringene er mange, ikke bare fysiske hindringer og trafikken. Vel så store er å møte på folk, med og uten hund. Hva skjer? Noen stopper opp, skal bare klappe eller står musestille. Andre slipper hunden sin tett innpå og skal bare hilse. Vi har også sett eksempler på at man tar hunden sin og går bak et hjørne eller skjuler seg bak ett tre. Sikkert i beste mening, men det funker så dårlig. For selv om Runar er blind så hører han godt, og førerhunden ser det og blir nysgjerrig på hva som skjer.

Instruktør Artëm Bagdasarov fra Lund Hundesenter går opp en ny rute med Runar og de finner seg søkepunkter som de har å gå ut fra. Foto Jan Arne Dammen
Hva bør vi gjøre når vi møter en førerhundeekvipasje?

– Vær naturlig, og la førerhunden jobbe i fred, men har du hund er et lite «hei, jeg har en hund her» veldig nyttig. Da forstår jeg hvorfor førerhunden blir «litt ufokusert» og kan handle deretter, sier Runar Kvam som legger til at det er fint om man holder hundene litt på avstand.
Vi møter dere på en trang plass, f.eks. i ei trapp. Hva gjør vi? Mange trekker seg helt inntil veggen eller stiller seg musestille opp i et hjørne.
– Det er det samme her, si hei, så hører jeg hvor dere er og vi kan unngå ubehagelige situasjoner. For førerhunden ser dere jo og blir nysgjerrig på hvorfor vedkomne står der, sier Runar Kvam muntert.

Ferske i gamet

Runar Kvam og den tre år gamle labradoren Hope er en fersk ekvipasje. De har kjent hverandre om lag bare 5 uker. Det startet med et samtreningskurset over 3 uker der de bodde sammen på Lund Hundetjenester, som er et av tre førerhundskoler i Norge. Deretter har de trent sammen med instruktøren fra Lund Hundesenter i Runars nærmiljø her i Drammen.

Førerhundvettreglene

1. Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg
2. Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett
3. Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund
4. Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg
5. Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre
6. Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min
7. Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg

Mer info på Blindeforbundet.no 

Lund førerhundskole

Hei jeg har en hund her, sier Lasse Stene fra Konnerud som er ute og lufter sin hund Elise. Lasse som for øvrig har vært fôrvert for flere førerhunder. Foto Jan Arne Dammen

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five + 16 =