Gjør hverdagen lettere for førerhunden – gå på venstre side

Gjør hverdagen lettere for førerhunden - gå på venstre side

I forbindelse med Førerhundens dag 24. april setter Norges Blindeforbund søkelyset på trygghet i trafikken for landets ca. 300 førerhundbrukere.

Blindeforbundet og Trygg trafikk anbefaler alle å gå på venstre side

Mange fotgjengere går på høyre side på gang- og sykkelvei og gangvei. Det skaper utfordrende situasjoner, svarer over halvparten av førerhundbrukerne i en fersk undersøkelse.

– Jeg opplever stadig at folk presser seg forbi oss på innsiden og nærmest skubber borti førerhunden. Det er veldig ubehagelig samt at hunden blir forstyrret og det kan skape farlige situasjoner, sier Runar Kvam leder for Buskerud Førerhundklubb tilsluttet Norges Blindeforbund.

UNNGÅ DETTE! Gå til venstre og ikke press deg på innsiden av førerhunden. Det kan skape farlige situasjoner, men ikke minst pussige situasjoner som her da fotgjengeren (Turid Kirkeåsen) ser ut til å klatre over rekkverket på brua. Foto Jan Arne Dammen

 Korona gjør at vi må holde god avstand til hverandre når vi er ute og går, og det er ekstra krevende for førerhundbrukere og andre synshemmede. Flere steder er det blitt oppfordret til å gå på høyre side på turvei, og i media har det vært flere debatter om hvilken side man bør gå på.

Usikker hva som er riktig side

Ifølge Trygg Trafikk vet ikke 1 av 4 hvilken side av veien de skal gå på. Veitrafikkloven sier at gående skal holde til venstre på bilveier, så lenge det er trygt. Trygg trafikk anbefaler at vi bør gå til venstre overalt, og at syklistene bør sykle på høyresiden. Venstregåing gjør at fotgjengere får bilister og syklister mot seg på samme side.

Nils Hedemark med sine hunder er en av svært få som sier ifra at han har hund og holder venstre side. Dette gjør at Runar Kvam kan «se» situasjonen. Foto Jan Arne Dammen

Da kan vi kommunisere med dem vi møter ved å gi tegn og signalisere hva vi vil gjøre for å unngå ulykker. Ved høyregåing får vi syklister og bilister i ryggen, og vet ikke om vedkommende som kommer bak er trøtt, uoppmerksom eller ruset. Ved å gå til venstre tar vi også hensyn til førerhundbrukere og andre med nedsatt funksjonsevne, sier Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg trafikk. Hun legger til at felles regel på alle veityper der det er flere trafikantgrupper, gjøre regelen enklere å huske for både barn og voksne.

Får kjeft av andre fotgjengere
Førerhunden er opplært til å gå på venstre side og her er Runar Kvam og og førerhunden Hope på vei til jobb. Foto Jan Arne Dammen

På gang- og sykkelvei og gangveier er førerhunden trent til å holde venstre kant. Førerhundbrukeren holder alltid selen til hunden med venstre hånd og går derfor på høyre siden av hunden. Mer enn en av fire førerhundbrukerne (27%) har én eller flere ganger fått tilsnakk fra andre om at de går på feil side av gangveien. Videre svarer over halvparten at folk går for nær når de passerer dem.

–Tilbakemeldingene går på at førerhundbrukere får kjeft, de synes det er utrygt å gå ute, da hunden blir forstyrret og de ikke klarer å holde avstand til forbipasserende. For noen ender det i sammenstøt med andre fotgjengere, sier Terje André Olsen, forbundsleder i Blindeforbundet. 

Gjør dagen enklere – gå på venstre side 

– Førerhunder er ikke opplært til å holde 1 meters avstand og de kan heller ikke skille mellom turvei og gangvei. Derfor er det så viktig at seende viser hensyn og tar ansvaret for å holde god nok avstand, sier Runar Kvam og håper rådene blir fulgt.

I likhet med Trygg trafikk, oppfordrer Blindeforbundet alle fotgjengere til å gå på venstre side på gang- og sykkelvei, gangvei og turvei, som disse to på bildet gjør når de møter Runar og Hope. Foto Jan Arne Dammen

 I likhet med Trygg trafikk, oppfordrer Blindeforbundet alle fotgjengere til å gå på venstre side på gang- og sykkelvei, gangvei og turvei.

Et hjertesukk fra Runar og Hope til hundeeiere

– Vær naturlig og gi et lite signal som: «Hei, jeg har en hund her». Det gjør det enklere for meg og «se» situasjonen, avslutter Runar Kvam.

Les vår tidligere artikkel:  «Møte med enn førerhund»

Om undersøkelsen blant førerhundbrukere:

  • Gjennomført av Opinion på oppdrag fra Norges Blindeforbund i perioden 16.-23. mars.
  • Formål: Innhente kunnskap om hvordan det er å være førerhundbruker i dagens koronasituasjon og samtidig gjøre en generell kartlegging av førerhundbruk.
  • Undersøkelsen baserer seg på kvantitativt telefonintervju med 79 førerhundbrukere

    Takk til statistene til Nils Hedemark fra v. labradorene Albert, Kiara som her sitter sammen med Runars førerhund Hope. Foto Jan Arne Dammen

Norges Blindeforbund

Facebooksiden til Norges Blindeforbund Buskerud

Facebooksiden til Buskerud Førerhundklubb

Tekst og foto Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

1 kommentar


  1. Kjempefint innlegg. Reglen om å gå på venstre side lærte vi på folkeskolen på 60 tallet. Merkelig at dette ikke kan følges i dag. Gid tur med din førerhund Runar Kvam..

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 + ten =