14. juni -44 slo jaktkommandoer med politi, nazister og soldater til i Valdres. -De jaktet mennesker.

14. juni -44 slo jaktkommandoer med politi, nazister og soldater til i Valdres. -De jaktet mennesker.

Videointervju fra Tapptjerndalen 14. juni 2020, med ordfører Knut Arne Fjelltun i Nord-Aurdal kommune, pluss fotoserie i bunn av artikkelen.

Her er operasjonsorderen datert 13. juni -44.

Her er all info i Arbeiderbevegelsen sitt fyldige arkiv

På morgenkvisten den 14. Juni – 44 slo nazister, norsk politi, og tyske soldater til i Valdres. Jakten på kommunistleder Peder Furubotn og hans nærmeste medarbeidere var i gang.

13. juni -44 ble operasjonsordren underskrevet i Oslo. Lokalbefolkningen i de berørte områdene, varslet hverandre om en voldsom trafikk med tyskere inn i fjellet den natta.

Operasjon «Almenrausch» foregikk stort sett i de nordlige delene av Etnedal, de østlige delene av Nord-Aurdal og de sør-østligste delene av Øystre-Slidre.

Soldatene var organisert i jaktkommandoer, som bokstavelig talt jaktet folk og Peder Furubotn var hovedpersonen som skule taes, levende eller død. Alle hus, hytter og støler i området ble undersøkt, men Furubotn kom seg unna.

I Tapptjerndalen befant det seg fem  hjemmefrontsoldater, som ble overrasket av tyskerne. Rolf Arebø og Kjell Skogly fra Gjøvik, ble drept der (les mere om det i lenken under). Hytta de oppholdt seg ble skutt i brann, etter at hjemmefrontkarene flyktet mot Susstølen.

Flere titalls personer ble også tatt til fange i distriktet under «Operasjon Almenrausch» og fraktet de til Grini med busser. Asle Grepp var en av de og han ble senere henrettet på Akershus festning.

Peder Furubotn, som oppholdt seg på Raballen i Øystre-Slidre greide å flykte og unnslapp så vidt. «Operasjon Almenrausch» satte hans motstandsbevegelse og -kamp sterkt tilbake.

 

I Tapptjerndalen ble hytta bygd opp igjen i 1958 og 14. juni er det minnemarkering der.

Om Peder Furubotn her: https://no.wikipedia.org/wiki/Peder_Furubotn

Om operasjonen her: https://www.norgeshistorie.no/andre-verdenskrig/1751-operasjon-almenrausch.html

Les Asle Grepp sitt siste brev før henrettelsen her. Ja mor 

Hele operasjonsordren til innsatsbefalet kan leses her (orderen viser bla.  hvem som hadde befalet på de forskjellige stedene): https://www.arbark.no/Utstilling/Almenrausch/Bilder/Einsatzbefehl%20%20Almenrausch.pdf

Video og bilder fra markeringen i Tapptjerndalen 14. juni 2020 følger videre.

https://youtu.be/U70gki-Wh84

 

https://youtu.be/U70gki-Wh84
Hvil i Tapptjerndalen 14. juni 2020.
Ordfører Knut Arne Fjelltun leste Asle Grepp sitt siste brev «Ja mor», Øivind Langset (bildet over) fortalte om sitt møte med involverte etter den 14. juni -44. Roy Myrland i langsveien.no fortalte om og delte ut laminerte kopier av relevant materiale, som ligger igjen og fortsatt kan leses i Tapptjerndalsbua.
Fjellfolk av beste merke! Foran fra høyre: Haldor Berger, Ståle Engen, ordfører Knur Arne Fjelltun i Nord-Aurdal kommune og Martin M. Skrautvol.
Det er ca 7-8 km å gå fra Svarthamar til Tapptjerndalen.
Hytta i Tapptjerndalen ble bygd opp igjen på samme sted som den gamle stod.
God tur til fjells, men husk solkrem om du går i finvær!
Alle foto og tekst: Roy Myrland
Video: Martin M. Skrautvol og Roy Myrland.
14.06.2020
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twenty − 16 =