Eysteinkyrkja. -For folk som reiser langs veien.

Eysteinkyrkja. -For folk som reiser langs veien.

Eysteinkyrkja på Hjerkinn på Dovrefjell, er synlig på lang lei for de som kommer sørfra. Historia forteller at kong Eystein (bror til Sigurd Jorsalfar), bygde sælhus (en gammel betegnelse på herberge for veifarende) på Dovre).

Bildet over: Det var Ragnhild Utgaard Smette og Aadne Søyland, som tok i mot de besøkende og informerte om Eysteinkyrkja og historien på Hjerkinn 8. juli 2020.

Jordet på nedsiden av veien for kirka mot Folldal, heter fortsatt kyrkjejordet, så mye mulig han bygde kirke den gangen også. MEn det er i middelalderen den først nevnes i skriftelige kilder.

Dagens Eysteinkyrkje 965 moh. ble vigslet i 1969 og tilhører Dovre menighet. Det var arkitekt Magnus Poulsson som tegnet den og inspirasjonen til den spenstige arkitekturen var Snøhetta massivet!

Etter at Dombås kirke brant i vinter er Eysteinkyrkja stadig mer i bruk. I sommer er den åpen fra 10.00-19.00 alle dager, for alle som vil studere den fine kirka. nærmere.

Pilegrimsleden mellom Oslo og Troindheim går forbi kirken og den fungerer også som pilegrimskirke. Pilegrimssenter Dovrefjell bruker Eysteinkyrkja om sommeren som sitt møtepunkt med pilegrimene. Derfor er den åpen og betjent gjennom hele sesongen.

Informasjonstavle om kirka. Les mere her: https://pilegrimsleden.no/artikler/eysteinkyrkja-kirken-hoyt-opp-i-dovrefjell
Flott bygg med spenstige utforming!
Mer om pilegrimsleden over Dovre her:https://pilegrimsleden.no/artikler/eysteinkyrkja-kirken-hoyt-opp-i-dovrefjell
Bildet over er tatt fra vest.
Pilegrimsleden er godt merket alle steder.

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nine − 2 =