FNs internasjonale dag for funksjonshemmede

FNs internasjonale dag for funksjonshemmede

3. desember, markerer Norges Handikapforbund FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. Dagen blir markert ved å ta et oppgjør med holdningene som skaper hindringer, skriver Birgitte Holmsen Kristiansen i dette leserinnlegget.

A4 livet

Se for deg en illustrasjon av det A4 livet mange lever, med en perfekt partner, 2 velskapte barn, en hvit villa som er innredet med stil, en landrover plassert utenfor og pakket og klar til å dra på den fancy hytta på fjellet. Når arbeidsuken er ferdig og man kan låse døra fra kontoret i 3. etasje med perfekt utsikt og uten heis. Det er livet mange familier lever, uten å tenke på hindringene mange av medborgerne møter på daglig i samfunnet. Så hvorfor skal de det?

«Det er ikke mitt problem»

Det er ikke mitt problem om du ikke får høyere utdanning fordi den skolen du vil inn på ikke er tilgjengelig for sånne som deg.
Gjør det noe om politistasjonen ikke er tilgjengelig? Funksjonshemmede kan jo ikke jobbe med politiarbeid. De får jo trygd og kan jo sysselsettes på en verna bedrift.


Hvorfor skal du ha BPA? Er du kravstor?
Du får jo hjemmehjelp, og dessuten kan mannen din hjelpe deg.
Må du absolutt inn på den bussen?
Permobilen din er altfor stor, du ødelegger bussen. Du får bruke TT-ordningen din.
Hvorfor er det så viktig at du skal inn på den lokale puben din?
Går sånne som deg så mye ut da? Jeg ser ikke en eneste her i rullestol.

Levende lys og blomster på bordet

Funksjonshemmede kan ikke få barn, hvordan skal de gi de kjærlighet og omsorg da, som trenger så mye hjelp selv.
Dette er noe av de holdningene funksjonshemmede møter på hver dag året rundt i Norge 2020. Vi må hele tiden bevise at vi er verdt å satse på og har de samme menneskerettighetene og skal ha de samme mulighetene i samfunnet vårt, at vi faktisk er likestilte borgere.
Vi er arbeidssøkere med samme ambisjoner og mål, akkurat som den du ansatte i går. Vi er foreldre som gir omsorg og like mye kjærlighet og trygghet til barna våre som den mora som gikk forbi deg i høye hæler nå. Vi er den dattera og sønnen som skal kjempe for at våre foreldre skal få den pleien om omsorgen de trenger når de blir eldre og trenger hjelp. Akkurat som du ville ha gjort. Vi er den partneren som lager hjemmelaget middag med levende lys og blomster på bordet. Akkurat som det perfekte bildet du la ut på instagram i går kveld.
Funksjonshemmede er også de som lever A4 liv, noen ganger med noen ekstra tilpasninger som man trenger. Vi funksjonshemmede er akkurat som deg og like ulike.

Vårt felles problem

Vi kjenner så innmari godt ordene «det er ikke mitt problem». Nei, det er ikke mitt, men vårt felles problem. Samfunnet har skapt disse holdningene og hindringene, og sammen kan vi snu. Sammen kan vi skape endring og et samfunn der alle har like mye plass. Da må du først gå i deg selv.

Torsdag 3. desember, markerer vi i Norges Handikapforbund FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. Vi markerer dagen ved å ta et oppgjør med holdningene som skaper hindringer for oss, sier Birgitte Holmsen

Prosjektkoordinator NHF UngVoksen
Birgitte Holmsen Kristiansen
Norges Handikapforbund

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen + 5 =