Stengte bommer – kan gjøre forskjell på liv og død

Stengte bommer - kan gjøre forskjell på liv og død

Fysiske bommer skaper problemer for ambulansene i Vestre Viken. Nå ønsker helseforetaket å komme i dialog med bomeiere for å skape trygghet for pasienter.

Ønsker dialog med alle bom-eiere for å skape trygghet for fremtidige pasienter som er på tur eller på hytta. Foto Bukollen, Jan Arne Dammen
Skaper problemer

I det du hører ordet bomvei tenker du kanskje på motorveier som delfinansieres av deg som trafikant. Sannheten er at det finnes minst like mange, om ikke flere, private veier som er fysisk stengt med bommer. Noen av dem er solide bommer av stål med en gigantisk hengelås i enden. Andre har blitt oppdatert til nyeste modell med betalingsterminal eller automatisk gjenkjennelse av registreringsnummeret.

Ønsker dialog

Uansett hvilken modell det er, skaper fysiske bommer problemer for ambulansene i Vestre Viken helseforetak. Nå ønsker Vestre Viken å komme i dialog med alle bom-eiere for å skape trygghet for fremtidige pasienter som er på tur eller på hytta.

Liv og død

Det varierer ut ifra helsetilstanden til pasienten hvor raskt ambulansen må frem. Men hovedutfordringene ved bomveier er at man ikke har tilgang til nøkkel eller må vente på bistand fra brannvesenet for å skjære opp bommen. Og for en pasient kan 15 minutter bety forskjellen på liv og død. Derfor har ambulansepersonell faktisk kjørt ned bommer for å ta seg fram, selv om det både blir skade på bil og bom.

 

Eget klistremerke

Ny teknologi gir imidlertid nye muligheter. De fleste elektroniske bommer har muligheter for «ringe til»-funksjoner. Det kan for eksempel være en bom inn til et hyttefelt. Hvis bomeier legger inn ett spesielt telefonnummeret i bomsystemet, kan alle nødetater, deriblant ambulansen, gjennom nødnettet ringe bommen og få den til å åpne seg.

Vestre Viken har derfor utarbeidet et eget klistremerke, som bomeier kan sette opp ved bommen. Her skrives hvilket telefonnummer som skal ringes for at nødetatene skal slippe gjennom. Klistremerkene får selvsagt bomeier gratis av helseforetaket ved å henvende seg til postmottak@vestreviken.no

Nøkkelboks kan være en løsning

Men hva så med bommer av eldre dato? De som gjerne er låst med en solid hengelås? Disse er det ikke mulig å ringe til for å slippe gjennom. Her har ambulanseavdelingen også en god løsning for å trygge mulige pasienter i et hyttefelt.

Vestre Viken foreslår at man monterer en nøkkelboks med kodelås i nærheten av bommen. Nøkkelboksen kan gjerne være montert litt gjemt, bare man klarer å forklare hvor den er i en stresset situasjon. Den som ringer nødetatene for å få hjelp må huske å opplyse at man har en slik nøkkelboks, hvor den er og oppgi koden. Denne løsningen fungerer selvsagt også uavhengig av nødetat, og kan også brukes til bomløsninger med kort og brikker istedenfor nøkkel.

Helseforetaket jobber for tiden aktivt med denne problemstillingen, og er i ferd med å lage egne informasjonssider om bommer og bomveier . Foto Jan Arne Dammen

Mer informasjon finner du her:

Informasjon til bomeiere – Vestre Viken

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three + 13 =