Hundrevis av livbøyer forsvunnet – kan bli fatalt

Hundrevis av livbøyer forsvunnet  – kan bli fatalt

Etter en sommer med 28 druknede fortviler Tryg Forsikring over at hundrevis av deres livbøyer har forsvunnet eller blitt utsatt for hærverk i år.

Problemet er økende, noe som bekymrer oss, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring. Foto Tryg Forsikring

– Livbøyen er ikke et leketøy, den er der for å redde liv. Hittil i år er altfor mange livbøyer blitt borte. Dette gjentar seg år etter år dessverre. Hærverk eller tyveri av en livbøye kan få like fatale konsekvenser som hvis det gjaldt en hjertestarter eller røykvarsler. Allerede i vår registrerte vi at en rekke livbøyer havnet i russebusser som leketøy, og nylig fant vi igjen en livbøye i Nordhordland som stammet fra et populært badested i Bergen. Problemet er økende, noe som bekymrer oss, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.

Finner du en livbøye henslengt på bakken, så legg tauet fint på plass i flasken og heng den opp igjen. Foto Jan Arne Dammen
Blir nedringt

I flere av de største byene er det de siste årene satset massivt på å sette ut nye livbøyer fra Tryg, ofte i samarbeid med kommune og havnevesen. I fjor druknet 88 personer i Norge, hittil i år er 51 omkommet.
– Vi blir nedringt av folk som har funnet livbøyer henslengt langt unna stativene, gjerne med tauet rotet til. Bymiljøetaten i Oslo har ofte erfart at det gjøres hærverk på livbøyene, i andre tilfeller er de trolig blitt stjålet for å henge på en privat vegg. Vi ønsker at livbøyen skal være der når et medmenneske er i nød og trenger hjelp for å unngå å drukne, sier hun.

Et tomt stativ kan bli fatalt! Foto Jan Arne Dammen
Verst rundt de store byene

Det er spesielt i og rundt de store byene at problemet har tiltatt de seneste årene, og ikke overraskende er perioden mai til oktober verst.
– Vi oppfordrer alle som finner en livbøye henslengt på bakken om å legge tauet fint på plass i flasken og henge den opp igjen. Livbøyene er et fellesgode, og vi håper alle gode krefter hjelper til med å passe på dem. Vi har ingen som rykker ut når de forsvinner fra plassen sin, og alle som ser en livbøye på vidvanke bes sette den tilbake på plass, eventuelt levere den til kommunen eller havnevesenet, sier Rimestad.

Den røde og hvite livbøyen

Drukningsforebygging og livredning har vært en hjertesak for Tryg Forsikring gjennom flere tiår. Livbøyen er en viktig del av dette engasjementet. I 1952 ble vår første livbøye satt ut.
I dag er den en naturlig del av det maritime miljøet langs kysten vår. Den røde og hvite livbøyen er et lett gjenkjennelig symbol som forteller at du skal være litt ekstra varsom når du oppholder deg ved vann, og at hjelpen er nær hvis uhellet skulle være ute.
Hvert år plasserer Tryg ut over to tusen nye livbøyer. Mange er erstatning for bøyer som er utranger, fjernet, stjålet eller ødelagt. Hver livbøye har en fadder som har ansvar for at livbøyen er i god stand og klar til bruk.

En komplett og fungerende livbøye er viktig når ulykken er ute. Foto Jan Arne Dammen

Ofte er det kommuner og lokale havnemyndigheter som er livbøyefadder, og har tilsyn med livbøyene. Mange velforeninger, marinaer og grendelag har også engasjert seg for å gjøre nærmiljøet sitt tryggere, og blitt faddere for en Tryg-bøye.
En komplett og fungerende livbøye er viktig når ulykken er ute, og bøyefadderne bidrar til å redde liv.

VIS VETT 

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × two =