Om «underet» i Valdres.

Om "underet" i Valdres.

-Det skulle ikke skje, men skjedde.

Aktive og arbeidssomme Marit Knutsdatter Strand (SP) fra Valdres, var med og lyktes i å raskt snu en av «blunderne» etter Erna.

Den forrige regjeringen vedtok før sommeren salg av den historisk viktige forskningsstasjonen Løken gård i Volbu i Øystre-Slidre kommune. Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre ville på den måten bidra til å «avfolke og utarme» enda en del av Fjell-Norge, mente flere involverte. -Det vedtaket og salget ble raskt og effektivt stoppet av landbruks- og matminister Sandra Borch(Sp), i den nye regjeringen.

Stortingsrepresentant og nestleder i utdannings- og forskningskommiteen Marit Knutsdatter Strand (Sp), forteller om veien fram til vedtaket, hvordan det skjedde og planer/tanker om framtiden for den viktige forskningsstasjonen i videoen over.

Tok prøvde før sommeren.

Stortingsrepresentantene Marit Knutsdatter Strand (Sp) og Bengt Fasteraune (Sp), fra henholdsvis fjellbygdene Beito og Dombås, kjenner godt til behovene til landbruket i fjellbygder og «arktiske» strøk. Før sommerferien 2021 prøvde de to å stoppe salget av Løken gård i  Øystre-Slidre. Representantforslaget fikk ikke flertall i Stortinget og Solbergregjeringen vedtok dermed at staten umiddelbart skulle selge eiendommen, på tross av heftige protester.

På bordet i Hurdal

Løken gård i Volbu i Øystre-Slidre var i 100 år, fra 1918-2018, forskningsstasjon for Norsk Institutt For Bioøkonomi (NIBIO). Sortsutvikling og dyrkingsteknikk for aktuelle vekster i fjellbygdene, var viktige arbeidsoppgaver i perioden. Allerede under regjeringsforhandlingen ble Løken gård en del av «pakka». Få dager etter at landbruks- og matminister Sandra Borch hadde inntatt kontoret, bestemte hun derfor at salget skulle stoppes. «Underet » skjedde og staten blir fortsatt eier av Løken gård. Hva som videre forskningsstasjonen skal brukes til er det opp til stat, kommune og andre nasjonale/lokale aktører å nå komme med forslag til.

 

Mer om saken:

Om NIBIO

Stortingsrepresentantenes forslag 

NRK sin artikkel om at salget ble stoppet

Forskningssjef Ragnar Eltun om  Løken gård i videoen under

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

four × two =